Gemeente Soest

Advies van Programmaraad Eemland over TV pakket 2009

Datum: 05/08/2008

Persbericht van Programmaraad Eemland

Nieuw Concept-advies TV 2009: Arte, TRTint, ZDF en BBC2 verdwijnen uit het analoge pakket, Podium TV is nieuw

EEMLAND - Ziggo zal met ingang van januari 2009 het aantal analoge televisiekanalen beperken. In plaats van 34 worden er dan nog 30 doorgegeven. Ziggo levert zelf een kanaal in door het Informatiekanaal en het Etalagekanaal te combineren. Aan de programmaraad is gevraag een nieuw advies uit te brengen over het ingekrompen pakket. Hoewel dit tot moeilijke keuzes leidt heeft de programmaraad gemeend hierover een advies uit te moeten brengen, omdat die ook de mogelijkheid voor het publiek biedt om zich uit te spreken.
"Het schrappen van drie bestaande kanalen gaat ons aan het hart," stelt secretaris Stribos namens de programmaraad, "maar wij kunnen daar niets aan doen. Het valt binnen de commerciele bevoegdheid van Ziggo om ruimte te maken voor meer digitale diensten."

Inspraak

De programmaraad legt nu een nieuw concept advies voor ter inspraak. Tot 1 september kunnen betrokkenen (abonnees en aanbieders) reageren via e-mail: programmaraad@eemland.nl of post: Vivaldiweg 45, 3752 HA Bunschoten-Spakenburg. Reacties op het eerder concept-advies 2008 wordt automatisch meegenomen. Ter afsluiting van de inspraak vindt op
1 september om 20.00 uur een hoorzitting plaats in de Openbare Bibliotheek aan de Zonnehof in Amersfoort.

Keuzes

Belangrijke keuzes in het nieuwe Concept advies. De programmaraad maakt een onderscheid tussen:
A) Basispakket (zwaarwegend advies, gebaseerd op pluriformiteit/inhoud)
B) Overige zenders (vrijblijvend advies, gebaseerd op kijkdichtheid)
* Arte komt op eigen verzoek niet terug in het pakket.
* Podium TV (cultuur) komt in de plaats van Arte in het Basispakket.
* TRT international verdwijnt uit het Basispakket, en komt gezien de geringe kijkdichtheid ook niet terug in het advies overige zenders.

* Discovery Channel (documentaires) verschuift van de overige zenders naar het Basispakket, vooral ook gezien de hoge waardering van dit station.

* ZDF komt gezien de lage kijkdichtheid niet terug in het advies overige zenders.

* BBC2 komt niet terug in het advies overige zenders, omdat de programmaraad de voorkeur geeft aan CNN.

De zenders Arte, TRTint, ZDF en BBC2 blijven overigens in het digitale pakket gehandhaafd.
Het volledige concept-advies met motivatie is te vinden op de internetsite van de Regionale Programmaraad Eemland: www.programmaraadeemland.nl, onder 'advies'. '

.