Inspectie voor de Gezondheidszorg


IGZ herziet visie op toezicht GGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) herziet haar visie op het toezicht op de GGZ. Het beleidsdocument `Sterk van Geest' beschrijft de hernieuwde visie van de IGZ.

De nota `zorg voor velen' van het ministerie VWS was de afgelopen jaren leidend voor het toezicht van de IGZ op de GGZ. Het VWS-beleid in deze nota richt zich op de verbondenheid tussen de geestelijke gezondheidszorg en andere maatschappelijke- en zorgfactoren. Het toezicht op de GGZ was sinds 2006 geïntegreerd in het toezicht op andere zorgsectoren.

Naast de verwevenheid van de GGZ met andere sectoren vindt de IGZ het belangrijk de eigen dynamiek van de GGZ te benoemen en te benadrukken. Monique Schippers, die het toezicht op de GGZ bij de inspectie vorm geeft legt uit: "De GGZ is erg verweven met andere sectoren maar het heeft ook een eigen karakter. De GGZ heeft eigen (categorale) ziekenhuizen, grote, integrale GGZ-instellingen, eigen beroepsgroepen, patiëntenvereniging, een eigen koepelorganisatie en eigen onderzoeksinstituten. De psychiatrie is één van de grootste specialismen binnen de geneeskunde. De eigenheid van de GGZ in combinatie met de verwevenheid van de GGZ met andere sectoren vraagt om een meer herkenbare inspectie naar het GGZ-veld. De GGZ is daarom nu een zelfstandig toezichtterrein binnen de inspectie van waaruit de noodzakelijke in-en externe sturing plaats kan vinden. De GGZ heeft bij de inspectie weer een herkenbaar aanspreekpunt'

Een andere reden om het toezicht op de GGZ te herzien is het toezicht op de Wet Bopz. De IGZ herkent zich in de kritiek van de derde evaluatiecommissie dat de IGZ de verwachtingen op het gebied van de individuele rechtsbescherming onvoldoende kan waarmaken. Monique Schippers: "In de wet is geregeld dat zorgverleners alle gedwongen opnamen en behandelingen bij de inspectie moeten melden. Jaarlijks worden meer dan vijftigduizend van dit soort meldingen door de IGZ in BOPZIS verwerkt. We zijn tot de conclusie gekomen dat dit als informatiebron te weinig bijdraagt aan een effectief toezicht op gedwongen zorg. Als inspectie willen we de rechtsbescherming van individuele personen overdragen aan een orgaan dat beter toegerust is om daar toezicht op te houden zoals een Commissie Psychiatrische Zorg. Dat neemt niet weg dat we voor de toekomst nog steeds een belangrijke taak voor de inspectie zien weggelegd. Maar het gaat dan vooral om het bewaken van de kwaliteit van gedwongen zorg op een manier die vergelijkbaar is met het toezicht in alle sectoren. Dus systematisch, risicogestuurd en gericht op de kwaliteit van de zorgverlening. Tot slot moeten we ook op het juist niet leveren van gedwongen zorg toezicht gaan houden."

Het meerjarenbeleidsplan van de IGZ vormt de basis voor de nieuwe visie op het toezicht op de GGZ. Een van de prioriteiten in het meerjarenbeleidplan is extra aandacht voor kwetsbare groepen, ketenzorg, en patientveiligheid.
De inspectie heeft voor de GGZ een aantal thema's vastgesteld die zij de komende jaren onder de loep zal nemen. Dit jaar doet de inspectie onderzoek naar schizofrenie en middelenafhankelijkheid. Volgend jaar onderzoekt de inspectie kinderen en jeugdigen met dubbel-diagnose-problematiek en in 2010 staan ouderen met psychiatrische problematiek en depressie centraal.

Zie voor meer informatie over het toezicht op de GGZ het beleidsdocument 'Sterk van Geest'.

Bijlagen:
2008-08-01_Beleidsdocument_1.pdf
2008-08-01 Beleidsdocument Sterk van Geest