Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Luchtvaartmaatschappijen mogen gehandicapten niet weigeren

Discriminatie van gehandicapten door luchtvaartmaatschappijen mag niet meer. Dat staat in verordening 1107/2006 van de Europese Unie die op 26 juli is ingegaan.

De CG-Raad is verheugd over deze maatregel. Luchtvaartmaatschappijen mogen gehandicapte passagiers en personen met een beperkte mobiliteit binnen Europa niet meer weigeren op basis van hun beperking. Verder mag een luchtvaartmaatschappij geen extra kosten doorberekenen aan passagiers met een beperking. Ook niet voor voorzieningen en hulp.

De luchthaven is verantwoordelijk voor voorzieningen en hulp van de terminal tot de gate. De luchtvaartmaatschappij is verantwoordelijk voor de voorzieningen en hulp van de gate naar het vliegtuig en in het vliegtuig.

Klachten

Wanneer kunt u een klacht indienen? Uiteraard als een luchtvaarmaatschappij u weigert. Maar dat niet alleen, ook als u tijdens uw reis last hebt ondervonden door slechte voorzieningen, ondeskundig personeel of beschadiging van uw hulpmiddelen. U neemt dan eerst contact op met de organisatie die de afhandeling heeft verzorgd op de luchthaven, uw reisorganisatie of de luchtvaartmaatschappij.

Mocht u er samen niet uitkomen, dan kunt u uw klacht indienen bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat. De inspectie behandelt alleen klachten die te maken hebben met deze verordening en de verordening 261/2004 Passagiersrechten. U vindt het klachtenformulier hieronder.

Meer informatie:

U vindt hieronder de officiële tekst van de verordening, het klachtenformulier en de voorlichtingsfilm:


* Publicatieblad van de Europese Unie: Verordening (eg) nr. 1107/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 5 juli 2006. Inzake de rechten van gehandicapten en personen met beperkte mobiliteit die per luchtvervoer reizen (pdf-bestand).


* Meldingsformulier van de Inspectie van Verkeer en Waterstaat over klachten luchtvaartpassagier m.b.t. de rechten van gehandicapte personen of personen met een beperkte mobiliteit (pdf-bestand).


* Voorlichtingsfilm van de EU over de wijzigingen: circa 4 minuten in het Nederlands (wmv-bestand, video).

(Geplaatst: 5 augustus 2008)

---