Ministerie van Buitenlandse Zaken

Mededeling inzake oprichting van een Forum t.a.v. justitieel beleid en justitiële praktijk in de EU

Mededeling van de Commissie over de oprichting van een Forum voor de bespreking van het justitiële beleid en de justitiële praktijk in de EU

* Basisgegevens

* Essentie voorstel

* Subsidiariteit en proportionaliteit

* Nederlandse positie

Basisgegevens

Nr. Commissiedocument: COM (2008) 38 definitief

Datum Commissiedocument: 4 februari 2008

Pre-lex: http://ec.europa.eu/prelex/detail_dossier_real.cfm?CL=nl& DosId=196697
Nr. impact-assessment Commissie en Opinie Impact-assessment Board (http://ec.europa.eu/governance/impact/practice): niet uitgevoerd

Behandelingstraject Raad: Toelichting door de Commissie tijdens de lunch van de JBZ-Raad van 28 februari 2008; verdere traject onbekend.

Eerstverantwoordelijk ministerie: Ministerie van Justitie

Essentie voorstel

In onderhavige mededeling geeft de Commissie aan dat zij voornemens is om een Forum op te richten dat een permanent mechanisme moet zijn om betrokken partijen te raadplegen, om feedback te krijgen en om het justitiële beleid en de justiti ële praktijk van de EU transparant en objectief te evalueren.

De hoofddoelstelling van dit Forum is het beleid op het gebied van burgerlijk recht en strafrecht te verbeteren door een permanent platform aan te bieden voor dialoog met de betrokken partijen en om de uitvoering van geldende instrumenten te beoordelen en bij te dragen tot een groter wederzijds vertrouwen op Europees niveau.

De Commissie voorziet een viervoudige rol voor het Forum:
1. het leveren van commentaar en advies en het aanreiken van deskundigheid in de vroegst mogelijke fase van het opzetten van wetgevingsprogramma's;

2. het beoordelen van de juridische en praktische uitvoering van rechtsinstrumenten;

3. het beoordelen van het functioneren van de justitiële samenwerking als geheel;

4. het versterken van wederzijds vertrouwen.

De Commissie geeft in de mededeling aan dat het Forum dient te worden samengesteld uit deskundigen uit de lidstaten, gerechtelijke instanties, practici, non-gouvernementele organisaties, academici en gebruikers van rechtsstelsels.

De Commissie geeft verder aan dat het Forum regelmatig bijeen zal komen: eenmaal per jaar voltallig en zo vaak als nodig in sectorspecifieke werkgroepen.

De Commissie zal regelmatig een verslag over de activiteiten van het Forum publiceren, dat aan de Raad en aan het Europees Parlement zal worden voorgelegd.

Subsidiariteit en proportionaliteit

In de mededeling kondigt de Commissie de oprichting van een Forum aan. Op grond van artikel 211 EG-Verdrag is de Commissie hiertoe bevoegd. Het subsidiariteitsoordeel is positief, een grootschalige Europese dialoog ter verbetering van het beleid op het gebied van burgerlijk recht en strafrecht kan het beste op EU-niveau geschieden. Bij de proportionaliteit is het van belang dat het Forum t.o.v. bestaande methoden en mechanismen een aanvullende taak krijgt.

Nederlandse positie

Nederland is in beginsel positief over het voornemen van de Commissie om een Forum op te richten. Het Forum zou een aanvullende mogelijkheid kunnen bieden tot inhoudelijke dialoog tussen diegenen die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor het welslagen van de operationele justitiële samenwerking. De kennis en ervaring van de beroepsgroepen die zij vertegenwoordigen kunnen bijdragen aan de totstandkoming van instrumenten die beter werken in de praktijk. Nederland ziet met name een sterke rol voor het Forum bij het versterken van vertrouwen, aangezien het bijdraagt aan het vergroten van kennis over elkaars rechtssystemen en het versterken van contacten.

Wel zijn er nog onduidelijkheden over de uitwerking en consequenties van enkele van de beoogde rollen van het Forum. Voor wat betreft de eerste rol: Nederland gaat ervan uit dat het Forum zich slechts in aanvullende zin verhoudt ten opzichte van de huidige consultatiemethoden van de lidstaten in het kader van de voorbereiding van wetgeving (Groen- en Witboeken). Voor wat betreft de tweede rol gaat Nederland ervan uit dat het Forum zich in aanvullende zin verhoudt tot de bestaande evaluatiemechanismen en dat deze werkzaamheden van het Forum niet zullen leiden tot een verhoging van de regeldruk voor de betrokken partijen.

Hoewel Nederland in beginsel positief staat ten opzichte van het feit dat het Forum gebruik zal maken van bestaande netwerken, dient ervoor gewaakt te worden dat de verdere ontwikkeling van die netwerken zelf doorkruist zou kunnen worden. Nederland meent dat enige gedachtewisseling over deze aspecten wenselijk is (tijdens CATS, SCIFA, COREPER of de JBZ-Raad) voordat gestart wordt met een dergelijk Forum.

Verder is onduidelijk op welke wijze de bijeenkomsten van het Forum worden gefinancierd. Nederland zal hierover navraag doen.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl