Gemeente Hoorn


Herinrichting Gedempte Turfhaven na kermis verder

5 augustus 2008 - Direct na de kermis gaat de tweede fase van de herinrichting van de Gedempte Turfhaven van start. De werkzaamheden verschuiven dan naar het gedeelte Gedempte Turfhaven tussen Gouw en Ramen, het Nieuwland, de Achterstraat en de Westerdijk.

Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn de werkzaamheden op vrijdag 7 november afgerond, op tijd voor de najaarsmarkt en de intocht van Sinterklaas.

Nieuwland en Gedempte Turfhaven Op donderdag 21 augustus start aannemingsbedrijf Ooms met het funderen en opnieuw verharden van de rijbaan en de parkeervakken op het Nieuwland en de Gedempte Turfhaven. De trottoirs krijgen een nieuwe inrichting en de lichtmasten worden vervangen door Oudhollandse exemplaren van gietijzer. Vanaf het Nieuwland verschuiven de werkzaamheden via de kruising met de Gouw en de Gedempte Turfhaven richting de Ramen.

Achterstraat Op maandag 25 augustus start Ooms in de Achterstraat. Ook hier gaat het om het funderen en opnieuw verharden van de rijbaan, het herinrichten van de trottoirs en het vervangen van de lichtmasten. De riolering wordt gerenoveerd. De werkzaamheden gaan vanaf Onder de Boompjes richting het Koepoortsplein. Omwille van de bereikbaarheid komt het kruispunt met Koepoortsplein op een later tijdstip aan bod. In de nieuwe situatie zal aan de beide zijden van de rijbaan een parkeerverbod gelden. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn de werkzaamheden in de Achterstraat op 10 oktober gereed.

Westerdijk De werkzaamheden op de Westerdijk gaan op donderdag 4 september van start. Er wordt begonnen de Gortsteeg en vervolgens richting het Breed. De werkzaamheden bestaan uit het vernieuwen van de riolering, het vervangen van de lichtmasten, het funderen en opnieuw verharden van de rijbaan en het opnieuw inrichten van de trottoirs. De twee plateaus worden verwijderd; er komt een nieuw plateau op de Hoge Vest voor het Breed. Volgens de planning zijn deze werkzaamheden op 8 november gereed.

Winkelend publiek De trottoirs worden pas opengebroken als de rijbaan en de parkeervakken gereed zijn. Zolang daar gewerkt wordt en de straat is afgesloten, is het nog niet mogelijk de nieuwe parkeervakken te gebruiken. De winkels blijven toegankelijk met behulp van loopschotten. Afhankelijk van de werkzaamheden zijn terrassen in beperkte mate mogelijk.

Omleidingroutes Tijdens de werkzaamheden zijn de Achterstraat, de Westerdijk, het Nieuwland en de Gedempte Turfhaven tussen de Gouw en de Ramen afgesloten voor het verkeer. De volgende omleidingen gelden dan: * De Gedempte Turfhaven is vanaf de Noorderveemarkt bereikbaar via de Veemarkt. * Voor verkeer vanaf de Noorderveemarkt zijn de Gouw en Onder de Boompjes bereikbaar via Hoge Vest Breed Achterom - Kuil West Kerkstraat Nieuwstraat Korte Achterstraat. Hiervoor wordt het eenrichtingsverkeer op het Achterom en in de Korte Achterstaat tijdelijk omgedraaid. Op het Breed tussen de Hoge Vest en het Achterom is tijdelijk verkeer in twee richtingen toegestaan. * Tijdens de kaasmarkten (de laatste is op donderdag 11 september) en andere evenementen op de Roode Steen is het niet mogelijk om via de Kerkstraat en de Nieuwstraat naar de Korte Achterstraat te rijden. Het verkeer wordt omgeleid via Grote Oost Wijdebrugsteeg Korenmarkt Oude Doelenkade Slapershaven Kleine Oost. * Tijdens de werkzaamheden op het Nieuwland en op de kruising Gedempte Turfhaven Gouw is het Nieuwland (oostelijke zijde) alleen bereikbaar vanaf het Koepoortsplein. * Als de Westerdijk tussen het Breed en de Gortsteeg is afgesloten, wordt verkeer richting het overige stuk van de Westerdijk omgeleid via Breed Achterom- Kuil Westerdijk. Hiervoor wordt het eenrichtingsverkeer op het Achterom, de Kuil en de Westerdijk tijdelijk omgedraaid.

Markt Op 27 augustus vindt de laatste woensdagmarkt van het seizoen plaats. De Gedempte Turfhaven is slechts voor een deel beschikbaar, waardoor een deel van de markt verplaatst wordt naar de Veemarkt. Voor de zaterdagmarkt zijn een deel van de Gedempte Turfhaven en ook de Nieuwstraat niet beschikbaar. Dit deel van de markt gaat tijdelijk naar de Veemarkt.

Openbaar vervoer De bussen van Connexxion die gewoonlijk over de Gedempte Turfhaven rijden, gaan tijdelijk vanaf het station via het Stationsplein, de Noorderstraat, Koepoortsplein, Achter de Vest en de Pakhuisstraat. De haltes op de Veemarkt en de Gedempte Turfhaven komen hierdoor te vervallen. Er komt een tijdelijke halte op de hoek Noorderstraat - Koepoortsplein.