Gemeente Gaasterlân-Sleat


Resultaten onderzoek sportdeelname mensen met een beperking of chronische aandoening in Gaasterlân-Sleat

Plaatje fittest.JPG

De afgelopen maanden heeft de gemeente Gaasterlân-Sleat in samenwerking met de stichting Mantelzorg en SPORT Fryslân / Frysas (Fries Steunpunt Aangepast Sporten) een onderzoek gedaan naar het sporten voor mensen met een beperking of chronische aandoening.

Daarnaast is er een enquête verstuurd naar de sportaanbieders (sportverenigingen, sportscholen etc.) met de vraag of zij sporten aanbieden voor mensen met een beperking.

62 van de ruim 200 verstuurde enquêtes naar mensen met een beperking of chronische aandoening werden geretourneerd en verwerkt door SPORT Fryslân.

Uit de resultaten kan worden geconcludeerd dat bijna de helft van de ondervraagden al aan sport doet. Van de mensen die niet sporten, gaf 37% niet te sporten vanwege medische redenen en 28% vond de kosten te hoog. Toch wil 2/3 van de niet-sporters gaan sporten als deze redenen worden opgelost. De voorkeur van sporten gaat uit naar het zwemmen, fietsen en wandelen.

Uit de enquête voor sportaanbieders kwam duidelijk naar voren dat een groot deel van de verenigingen nog geen mogelijkheid heeft om sport aan te bieden voor mensen met een beperking. Wel gaf 85% aan aanpassingen te willen doen zodat deze doelgroep wel kan gaan sporten binnen hun sportaanbod.

Frysas / SPORT Fryslân heeft in samenwerking met de gemeente Gaasterlân-Sleat plannen klaarliggen om in het najaar een fittest te organiseren voor een ieder die zich tot de doelgroep voelt aangetrokken. Na afloop van de test krijgen de deelnemers een advies voor een geschikte sport en zullen de deelnemers een vervolgtraject worden aangeboden middels een kennismakingscursus sport & bewegen voor mensen met een handicap of chronische aandoening. Ook kunnen deelnemers uiteraard doorverwezen worden naar een geschikte sportaanbieder in de gemeente.

De fittest zal tegen die tijd uitgebreid worden aangekondigd en wij hopen van harte dat u er allemaal bij bent!