Ministerie van Financiën

Regeling tot wijziging van de Uitvoeringsregeling Algemene wet inzake rijksbelastingen 1994

regeling | 09-07-2008 | nr DV08-579

Regeling tot wijziging van de Uitvoeringsregeling Algemene wet inzake rijksbelastingen 1994

Directoraat-Generaal voor Fiscale Zaken,
Directie Douane- en Verbruiksbelastingen

Besluit van 9 juli 2008 nr. DV2008/579, Stcrt. nr. 133

De Staatssecretaris van Financiën,

Gelet op artikel 8 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen;

Besluit:

Artikel I

In artikel 20, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling Algemene wet inzake rijksbelastingen 1994 vervallen, onder vernummering van onderdeel g tot e, de onderdelen e en f.

Artikel II

In artikel 20, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling Algemene wet inzake rijksbelastingen 1994 worden, onder vernummering van onderdeel e tot g, twee onderdelen ingevoegd, luidende:


e. de accijns;


f. de verbruiksbelastingen van alcoholvrije dranken en van enkele andere producten;

Artikel III


1. Artikel I treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 juli 2008.


2. Artikel II treedt in werking op 1 januari 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De staatssecretaris van Financiën,

Toelichting

Bij regeling van 23 juni 2008 tot wijziging Uitvoeringsregeling accijns en Uitvoeringsregeling Algemene wet inzake rijksbelastingen 1994 (Stcrt. 2008, 122, p. 15) is artikel 20, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling Algemene wet inzake rijksbelastingen 1994 gewijzigd, in die zin dat voor de heffing van accijns en de heffing van de verbruiksbelastingen van alcoholvrije dranken en van enkele andere producten de verplichting werd geïntroduceerd om elektronisch aangifte te doen. De datum van inwerkingtreding van deze regeling werd gesteld op 1 juli 2008. Deze datum strookt niet met de in de toelichting genoemde datum van 1 januari 2009 als datum waarop voor de betreffende belastingen het doen van een elektronische aangifte verplicht wordt. Hierdoor zou het misverstand kunnen bestaan dat het mogelijk zou zijn al per 1 juli 2008 elektronisch aangifte te doen. Met het oog hierop regelt deze wijzigingsregeling de verschuiving van de inwerkingtreding van de introductie van de verplichting tot het doen van elektronische aangifte voor genoemde heffingen van 1 juli 2008 naar 1 januari 2009. Zoals in de toelichting op de regeling van 23 juni 2008 al werd gesteld, is niet uitgesloten dat het mogelijk is dat al voorafgaande aan die datum enkele geselecteerde aangevers worden uitgenodigd elektronisch aangifte te doen. Het spreekt voor zich dat dit slechts aan de orde is op vrijwillige basis en vanaf het moment dat het systeem operationeel is.

De verplichting tot het doen van elektronische aangifte geldt in principe zonder uitzondering. Ontheffing van de verplichting tot het doen van elektronische aangifte is mogelijk. Echter, indien de belastingplichtige of zijn intermediair in bezit is van een computer, wordt geen ontheffing verleend. Een incidentele uitzondering zal zich naar verwachting alleen voordoen bij de dag-/weekaangevers. In de eerste drie maanden van 2009 zal voor de dag-/weekaangifte automatisch ontheffing verleend worden, zodat de verplichting tot het elektronisch doen van een dergelijke aangifte voor de groep aangevers die dag/weekaangifte doen feitelijk pas gaat gelden per 1 april 2009.

De staatssecretaris van Financiën