Erasmus Universiteit Rotterdam

Twaalf veni's en zes vidi's voor Erasmus wetenschappers

NWO-laureaten vertegenwoordigen bijna alle disciplines van Erasmus Universiteit

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft twaalf recent gepromoveerde EUR-onderzoekers de Veni-subsidie toegekend. Zij kunnen hiermee gedurende drie jaar ideeën ontwikkelen en onderzoeken. De subsidie bedraagt maximaal 208.000 euro per onderzoeker. Zes jonge excellente wetenschappers kregen de Vidi-subsidie voor ervaren postdocs. Zij krijgen in totaal maximaal 600.000 euro en kunnen hiermee vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en één of meer onderzoekers aanstellen. De Vernieuwingsimpuls en de Vidi-subsidie zijn opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten. De subsidies gingen overwegend naar medisch onderzoek, maar ook economisch, juridisch, sociologisch en filosofisch onderzoek is gehonoreerd.

Alle Rotterdamse Veni's en Vidi's op een rij

Veni-laureaten:

Kostenbesparingen in toeleveringsketens
Dr. W. (Wilco) van den Heuvel (1979), Faculteit der Economische Wetenschappen / Econometrisch Instituut
Toeleveringsketens bestaan uit een reeks bedrijven die betrokken zijn bij het fabriceren van een bepaald product. Doordat bedrijven binnen de toeleveringsketen verschillende doelen hebben, zijn de ketenkosten vaak hoger dan noodzakelijk. De onderzoekers bekijken of door coördinatiemechanismen kostenbesparingen mogelijk zijn.

De rechtspraak en globalisering
Dr. E. (Elaine) Mak (1979), Faculteit der Rechtsgeleerdheid/Legal Theory
Rechters zoeken steeds vaker steun in internationaal recht of in rechtsvergelijking om hun beslissingen te motiveren. Onduidelijk is hoe deze nieuwe praktijk kan worden ingebed in het grondwettelijke kader. Dit onderzoek zal die vraag bestuderen voor de belangrijkste gerechten in een aantal westerse landen.

De virtualisering van burgerschap en de staat van de staat Dr. W. Willem Schinkel (1976), Faculteit der Sociale Wetenschappen, Sociologie
Globalisering zorgt op veel terreinen voor het minder machtig worden van natiestaten. In dit onderzoek wordt geanalyseerd hoe staten daarop reageren door een nieuwe, meer moraliserende invulling te geven aan burgerschap.

Het celskelet reguleert hersenveranderingen
Dr. K. (Karin) Boekhoorn (1977), Erasmus MC - Neuroscience Aanpassingen aan het uiterst dynamische skelet van hersencellen zijn essentieel voor het brein tijdens groei, leren en ziekteprocessen. Onderzoekers gaan bestuderen hoe celskelet veranderingen mogelijk worden gemaakt en wat er gebeurt in het brein als de regulatie hiervan verstoord wordt.

Aanzet tot van groei van bloedvaten bij aderverkalking Dr. C. (Caroline) Cheng (1978), Erasmus MC - Cardiologie Aderverkalking is het dichtslippen van bloedvaten waarbij organen niet meer voldoende kunnen worden voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Bij een ernstige vorm van aderverkalking treedt er een afscheiding van eiwitten op die het ingroeien van nieuwe bloedvaten bevorderd. Omdat dit proces de aderverkalking vererderd, kijken de onderzoekers in dit project naar welke biologische mechanismen dit tot stand kan brengen.

Kleine RNA's groot in bloedcelvorming
Dr. S.J. (Stefan) Erkeland (1970), Erasmus MC - Hematologie In cellen regelen kleine RNA's de aanmaak van eiwitten. De onderzoekers gaan de rol van RNA's in bloedcelvorming onderzoeken. De aanmaak van kleine RNA's in bloedcellen wordt stopgezet of verhoogd. De onderzoekers achterhalen welke eiwitten gecontroleerd worden door kleine RNA's.

Nieuw zicht op geheugenvorming
Dr. F.E. (Freek) Hoebeek (1978), Erasmus MC - Neurowetenschappen Onderzoekers veronderstellen al 40 jaar dat geheugen in de kleine hersenen wordt veroorzaakt door versterking en verzwakking van neuronale verbindingen. De onderzoekers zullen als eerste directe bewijzen hiervoor onderzoeken door tijdens geheugenvorming neuronale processen te visualiseren in de kleine hersenen.

Een optimale opknapbeurt voor DNA
Dr. H. (Hannes) Lans (1975), Erasmus MC - Genetica Het is letterlijk van levensbelang dat beschadigingen aan DNA, die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door UV-straling van de zon, foutloos en efficiënt worden gerepareerd. Hoe deze reparatie optimaal en doelmatig plaatsvindt in iedere cel, is onderwerp van dit onderzoek.

DNA-herstel door afbraak
Dr.ir. J.A.F. (Jurgen) Marteijn (1977), Erasmus MC - Genetica DNA-beschadigingen worden snel hersteld, anders kan dit leiden tot het ontstaan van kanker of versnelde veroudering. De eiwitten betrokken bij het repareren van DNA worden door verschillende processen gereguleerd. Het proces waarbij de activiteit van deze eiwitten door de afbraakmachine in de cel wordt gereguleerd, is onderdeel van dit onderzoek.

Normale hersenontwikkeling dankzij de schildklier Dr. R.P. (Robin) Peeters (1975), Erasmus MC - Endocrinologie Te weinig schildklierhormoon leidt tot een abnormale ontwikkeling en psychiatrische ziekte. Patiënten met deze problemen door een kapotte schildklierhormoonreceptor zijn nog niet ontdekt. De onderzoekers gaan op zoek naar deze patiënten, die veel baat zullen hebben bij extra schildklierhormoon.

Gevoeligheid voor stresshormoon en welvaartsziekten Dr. E.F.C. (Liesbeth) van Rossum (1975), Erasmus MC - Interne Geneeskunde / Endocrinologie
Stress, waarvan de effecten bepaald worden door het stresshormoon cortisol, draagt aanzienlijk bij aan de toename van welvaartsaandoeningen, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, suikerziekte, hart- en vaatziekten en depressie. In dit onderzoek wordt de relatie tussen (o.a. erfelijk bepaalde) gevoeligheid voor dit stresshormoon en welvaartsziekten onderzocht.

Belichten van tumoren
Dr.ing. R.L.P. (Robert) van Veen (1971), Erasmus MC - CODT Fotodynamische therapie maakt gebruik van laserlicht en een lichtgevoelige stof waardoor tumorcellen sterven. De hoeveelheid licht en de lichtverdeling in de tumor zijn van essentieel belang voor een complete tumor sterfte. Middels 3D beeldvorming, lichtmetingen en planning zorgt dit onderzoek voor een optimaal klinisch resultaat.

Vidi laureaten:

Automatische en onbewuste handelingen verantwoorden Dr. M.M.S.K. (Maureen) Sie (1966), Faculteit der Wijsbegeerte Een groot deel van ons handelen voltrekt zich automatisch en onbewust. Toch begrijpen en rechtvaardigen we ons handelen vooral in redelijke en morele termen. Dit onderzoek gaat na hoe we dit met elkaar moeten rijmen en wat het zegt over ons zelfbeeld als verantwoordelijke wezens.

Zwarte gaten van liquiditeit
Dr. M.A. (Mathijs) van Dijk (1973), Faculteit der Economische Wetenschappen/Finance
Financiële markten zijn liquide als ze tegenvallers kunnen opvangen zonder onderuit te gaan. Liquiditeit kan plotseling verdampen, waardoor banken en bedrijven in problemen komen. Dit onderzoek analyseert de oorzaken en gevolgen van zulke zwarte gaten in wereldwijde aandelen- en kredietmarkten.

Electrotonically coupled networks on the move
Dr. M.T.G. (Marcel) de Jeu (1968), Erasmus MC - Neurowetenschappen Dagelijks maken we vele nauwkeurig gecoördineerde bewegingen. Een goed uitgevoerde beweging bevat twee componenten: een spier wordt op het juiste moment geactiveerd en levert de juiste hoeveelheid spierkracht. In dit onderzoek wordt uitgezocht hoe deze componenten van beweging in de hersenen worden geregisseerd?

Bijziende genen geven heldere blik
Dr. C.C.W. (Caroline) Klaver (1967), Erasmus MC - Oogheelkunde, Epidemiologie & Biostatistiek
Bijziendheid ontstaat door verlenging van de oogbol. Dit maakt het netvlies heel kwetsbaar en kan leiden tot blindheid. De onderzoekers bepalen in een grootscheeps onderzoek welke genen een rol spelen bij de ontstaanswijze en bestuderen hoe we deze genen met ons gedrag kunnen beïnvloeden.

De DNA schade voorbij
Dr M. (Meindert) Lamers (1971), Erasmus MC - Medische Genetica Het kopieer proces van ons genetisch materiaal kan worden verhinderd door beschadigd DNA. De translesie synthese polymerasen zijn speciale eiwitten die voorbij deze schade kunnen kopieren. De onderzoekers zullen röntgen stralen en electronen miscroscopie gebruiken om deze eiwitten te bestuderen.

Gecontroleerde DNA uitwisseling
Dr.ir. J.H.G. (Joyce) Lebbink (1969), Erasmus MC - Genetica Cellen repareren breuken in het DNA door informatie uit te wisselen met een intacte kopie van dit stuk DNA. Dit onderzoek bestudeert hoe verschillende DNA herstelsystemen samenwerken zodat de DNA-uitwisseling en de reparatie correct verlopen.