Waterschap Regge en Dinkel


Botulisme in Haaksbergen

De botulismebacterie is altijd in water (ook in de winter) aanwezig. De bacterie is dus niet te bestrijden. Het waterschap kan er voor zorgen, dat de ziekte zich zo weinig mogelijk verspreidt, door kadavers - voedingsbodems voor de bacterie - onmiddellijk op te ruimen.

Het waterschap adviseert om niet te gaan zwemmen in deze wateren. Laat ook dieren niet zwemmen. Bovendien is het belangrijk eenden in de zomermaanden niet te voeren, omdat er dan concentraties van eenden ontstaan. De kans op besmetting is hierdoor groot. Mocht u een kadaver of ziek dier zien, raak deze dan niet aan, maar neem contact op met het waterschap Regge en Dinkel in Almelo, telefoon 0546-832525. De dode dieren worden dan opgestuurd naar het laboratorium. Hier wordt onderzocht of het gaat om botulisme en om welk type.

Wat is botulisme?
Botulisme wordt veroorzaakt door het gif botulinum van de bacterie Clostridium botulinum. De bacterie maakt dit gif aan tijdens de groei. De ideale omstandigheden hiervoor zijn temperaturen boven de twintig graden Celsius en een eiwitrijke omgeving. Botulisme blokkeert de werking tussen zenuwen en spieren, waardoor verlamming optreedt die uiteindelijk de dood tot gevolg heeft. Van botulisme komen verschillende typen (A t/m G) voor. Bij sterfte onder watervogels gaat het meestal om type C en bij vissen (voornamelijk witvis en paling) om type C en E. Hoewel type C niet gevaarlijk is voor de mens, is het aan te raden direct melding te doen van zieke en/of dode dieren. Dan kan onderzocht worden om welk type het gaat.

Verschijnselen
Door botulisme aangetaste vogels zijn herkenbaar doordat de vogels traag zijn, slechts korte afstanden of in het geheel niet kunnen vliegen en moeilijk lopen. Ze zwemmen met gestrekte hals, laten de kop in het water hangen omdat de nekspieren verslapt zijn. De vogels liggen diep in het water en hebben afhangende vleugels. Dode vogels hebben vaak gestrekte poten, gedraaide hals, afhangende vleugels en ook slijm in de snavel. Kadavers, die in het water liggen, zijn een ideale voedingsbodem voor de bacterie waarin de bacterie zich snel kan ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat bij vermoeden van botulisme het waterschap wordt gewaarschuwd en de dode dieren snel en vakkundig verwijderd kunnen worden. Het waterschap adviseert echter het contact met het water op deze locatie te vermijden.