Grootste groei Oost-Europese steden, Utrecht koploper West-Europa

ECORYS: Grootste groei verwacht in Oost-Europese steden, Utrecht koploper in West-Europa

De verwachte economische groei voor de steden Utrecht en Amsterdam ligt rond de 3 procent per jaar. Den Haag en Rotterdam blijven achter met ongeveer 1,5 procent groei per jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het economisch onderzoeks- en adviesbureau ECORYS. De steden in Oost-Europa kennen voor de periode 2007-2012 de grootste economische groeiverwachting. In de meeste Oost-Europese steden ligt de verwachte economische groei boven 4 procent per jaar, waarbij Moskou en Sint Petersburg uitschieters zijn met respectievelijk ruim 10 procent en 8 procent verwachte economische groei. Steden met een brede range aan economische activiteiten hebben de hoogste groeiverwachtingen.

Deze cijfers komen uit de recent gepubliceerde studie European Regional Prospects 2008. Ten opzichte van de vorige editie zijn er 8 Oost-Europese steden toegevoegd aan het onderzoek. In deze publicatie zijn de economische groeiverwachtingen voor de periode tot 2012 opgenomen voor steden en regio's in alle 27 EU-landen plus Noorwegen, Zwitserland en Rusland. European Regional Prospects wordt jaarlijks gepubliceerd door ERECO, een organisatie waarin ECORYS en een aantal andere vooraanstaande Europese economische onderzoeks- en adviesbureaus zijn verenigd.

Nederlandse steden
Van de steden in West-Europa heeft Utrecht een van de beste vooruitzichten wat betreft economische groei. Door toevoeging van een achttal Oost-Europese steden is Utrecht wel een paar plekken op de ranglijst gedaald, maar zonder deze toevoeging zou Utrecht op een achtste plaats gestaan hebben en daarmee 5 plaatsen gestegen zijn. Amsterdam blijft iets achter bij Utrecht met een geraamde economische groei van 2,9 procent. Utrecht profiteert van haar centrale ligging, de robuuste Nederlandse economie en de nadrukkelijke aanwezigheid van de dienstensector. De dienstensector is voor Amsterdam eveneens van wezenlijk belang en haar internationale positie zorgt voor een stevige basis.

Den Haag en Rotterdam bevinden zich in de achterhoede van de Europese steden met een verwachte economische groei van respectievelijk 1,6 procent en 1,5 procent wat vooral veroorzaakt wordt door de overheersende sectoren in deze steden. De groeiverwachtingen voor de publieke sector (Den Haag) en havensector (Rotterdam) liggen beduidend lager dan de verwachtingen voor de zakelijke en financiële dienstverlening die de economie van Utrecht en Amsterdam van een stevige impuls voorzien.

Nederland
De verwachte groei voor Nederland is voor de periode 2007-2012 2,0 procent en is hiermee gelijk aan de gemiddelde verwachte groei voor de EU-27. De nationale groei ligt boven die van de 15 landen in de eurozone. De groei zal vooral in de West-Nederland (Randstad) plaatsvinden.

Europa
De steden in Oost-Europa kennen voor de periode 2007-2012 de grootste economische groeiverwachting. De economie zal vooral in de steden in Rusland (Moskou en Sint Petersburg) aanzienlijk doorgroeien. Door toevoeging van 8 Oost-Europese steden wordt de top van de ranglijst nu volledig gedomineerd door Oost-Europese steden. Steden die in de rest van Europa een stevige groei kunnen verwachten zijn naast Utrecht en Amsterdam Cardiff, Dresden, Oslo, Dublin, Helsinki en Edinburgh. De verwachte groei in Londen ligt lager dan in Amsterdam. De economische groeiverwachting van Parijs is vergelijkbaar met de groeiverwachting van Den Haag en Rotterdam. De economie in de Italiaanse steden zal de komende jaren achterblijven bij de overige steden in Europa, waarbij vooral de verwachting voor Turijn in negatieve zin opvalt.

Zie bijlage: tabel met rangschikking Europese steden en verwachte groeipercentages 2007-2012

Database
De onderzoeksgegevens uit de European Regional Prospects 2007 zijn samengebracht in een web-based database. Deze bevat gegevens over economische groei per sector voor 54 Europese steden en ruim 300 regio's en provincies voor de jaren 1980 tot 2012. De database is toegankelijk voor abonnees. Zij kunnen tegen betaling gebruik maken van één van onderstaande deelproducten die op basis van European Regional Prospects zijn samengesteld.

European Regional Prospects-producten:

1.Volledige toegang

- Web-based product met data voor een selectie van jaren en sectoren.
- Beschrijving in 4 hoofdstukken van regionale en stedelijke voorspellingen en modelsystematiek.
- Historische data en voorspellingen voor een selectie van jaren.
- 54 Europese steden en meer dan 300 NUTS-2 regio's.
- Prijs: 3.470 euro


2.Volledig abonnement

- Web-based product met toegang tot het complete databestand.
- Beschrijving in 4 hoofdstukken van regionale en stedelijke voorspellingen en modelsystematiek.
- Historische data voor de totale periode 1980-2004 en voorspellingen tot 2010.
- 46 Europese steden en meer dan 280 Europese NUTS-2 regio's.
- Per kwartaal een update van historische data en voorspellingen.
- Telefonische support gedurende een jaar.

- Prijs: 13.805 euro


3.Toegang tot informatie over individuele steden
- Beschrijving economische ontwikkeling van een zelf uit te kiezen Europese stad.
- Web-based product met data voor een selectie van jaren en sectoren.
- Prijs: 275 euro


4.Gedeeltelijke toegang tot de databank

- Beschrijving in 4 hoofdstukken van regionale en stedelijke voorspellingen en modelsystematiek.
- Keuze uit 3 steden met beschrijving en data voor een selectie van jaren en sectoren.
- Prijs: 905 euro

Informatie over ECORYS
ECORYS is een vooraanstaande internationale onderzoeks- en adviesorganisatie die al circa 80 jaar succesvol werkt aan innovatieve lossingen voor opdrachtgevers in de publieke en private sector. ECORYS staat voor onafhankelijkheid, kwaliteit en deskundigheid: wij leveren gedegen onderzoek en effectieve oplossingen waarbij onze experts graag nieuwe wegen inslaan en een bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling.

Ongeveer 550 medewerkers werken vanuit 20 vestigingen in 11 landen aan projecten binnen de kennisgebieden Economie Regio's, Steden Transport, Mobiliteit Sociaal Beleid & Bestuur. De dienstverlening van ECORYS beslaat de gehele beleidscyclus: Onderzoek & Beleidsadvies, Institutionele & Capaciteitsontwikkeling, Programmamanagement & Realisatie, Communicatie & Financiering, en Monitoring & Evaluatie.

ECORYS Nederland heeft zijn hoofdkantoor in Rotterdam en twee vestigingen in Amsterdam. Voor ECORYS Nederland werken circa 270 medewerkers aan opdrachten op het gebied van economische, sociale en ruimtelijke ontwikkeling in binnen- en buitenland. ECORYS Nederland is ontstaan na een fusie tussen NEI (Nederlands Economisch Instituut) en Kolpron Vastgoedconsultants in 2000. AVM, Bureau DAM, Rutten Communicatieadvies, Logion en MERC maken deel uit van ECORYS Nederland. Nederland. ECORYS Nederland is onafhankelijk: de aandelen zijn in bezit van medewerkers en de Stichting NEI. Links: http://www.ecorys.nl

Website: http://www.ecorys.nl