Zomergasten 5 aug 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Het aantal overzomerende ganzen in Nederland blijft toenemen. In waterrijke gebieden als Friesland en in Noord- en Zuid-Holland waar de ganzen massaal foerageren op de graslanden van agrarische bedrijven, zijn deze zomergasten van invloed op de bedrijfsvoering.

Overwinterende ganzen verblijven steeds langer en misschien wel permanent in Nederland. Ganzen die âs zomers op het grasland van melkveebedrijven verblijven, vreten gras weg dat voor melkvee bestemd is. Deze opbrengstschade wordt veelal vergoed door het faunafonds. Naast het wegvreten van gras, mesten de ganzen op het grasland. Door deze vervuiling van het grasland met ganzenmest ervaren melkveehouders dat hun vee het gras niet meer âsmakelijkâ vindt en daardoor de opname verminderd. Dit heeft gevolgen voor de bedrijfsvoering en leidt tot extra kosten.

Het faunafonds, LNV en melkveehouders willen graag duidelijkheid over de invloed van deze zomergasten op de bedrijfsvoering van het melkveebedrijf, zodat deze belanghebbende partijen een onderbouwde keuze kunnen maken voor een toekomstige strategie rond overzomerende ganzen.

Om het effect op de bedrijfsvoering te kunnen bepalen wordt momenteel onderzoek verricht naar de invloed van overzomerende ganzen op de smakelijkheid van het gras, hoe de ganzen het beweidings- en voederwinningsmanagement beïnvloeden en naar de financiële gevolgen.

Foto: Medewerker Roy Baars van Praktijkcentrum Zegveld plaatst graskooien op een perceel grasland in de omgeving van de Ankeveense plassen. Met behulp van de graskooien wordt de invloed op de smakelijkheid en de grasopname gemeten.

Contact
Michel de Haan
Tel. 0320 - 293 412
michel.dehaan@wur.nl