Technische Universiteit Eindhoven

Twee Vidi's en twee Veni's voor Eindhovense onderzoekers

Geplaatst: 05 augustus, 2008

TU/e-onderzoekers dr. Christian Müller en dr. Jeanine Prompers krijgen van NWO een Vidi-subsidie van maximaal zes ton, voor vijf jaar onderzoek. Dr. Patricia Dankers en dr. Mircea Lazar krijgen een Veni-subsidie, van maximaal 208.000 euro.

Christian Müller

De Vidi-subsidie is bestemd voor succesvolle, vernieuwende onderzoekers die na hun promotie een aantal jaren onderzoek op postdocniveau hebben gedaan. Met de subsidie kan de onderzoeker vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en enkele onderzoekers aanstellen.

Het onderzoeksvoorstel van Christian Müller (faculteit Scheikundige Technologie) richt zich op 'Katalysator vormgeving'. Katalyse heeft de toekomst, vooral voor een kostenefficiënte en milieuvriendelijke productie van chemicaliën en energie. Uitgaande van een geheel nieuw concept, gaat Müller onderzoek doen naar nieuwe katalysatoren om doorbraken op het gebied van homogene katalyse te bewerkstelligen.

Het onderzoek van Jeanine Prompers (faculteit Biomedische Technologie) draagt de titel 'Volg het vet in diabetes', en richt zich op type 2 diabetes. Spieren van diabetespatiënten bevatten veel meer vet dan die van gezonde personen. Prompers gaat met een MRI-scanner volgen hoe het vet in de spier terecht komt en hoe snel het wordt verbrand.

De Veni-subsidies zijn voor recent gepromoveerde onderzoekers. Ze kunnen hiermee gedurende drie jaar ideeën ontwikkelen en onderzoeken. Patricia Dankers (Scheikundige Technologie) gaat met haar Veni kijken naar multifunctionele medicijnen. Slimme medicijnen, die door zelf-assemblage verschillende functionaliteiten bevatten. Mircea Lazar (Elektrotechniek) gaat onderzoek doen naar 'controllers', onder de noemer 'Flexible control: safer, better, cheaper'.

Er waren bij deze subsidieronde een record aantal aanmeldingen, laat NWO weten. Voor de Veni's kwamen 644 voorstellen binnen, voor de Vidi's 393. Van de eerste categorie honoreerde NWO er 116, in de tweede categorie 81.