Gemeente Hoorn


Volwassen vrijwilligers helpen schooluitval voorkomen

5 augustus 2008 - De gemeente Hoorn gaat van start met het project Coaches voor Leerlingen. Dit project is een initiatief van de gemeente Hoorn en wordt samen met diverse partners uitgevoerd. Leerlingen in Hoorn die kans lopen voortijdig schoolverlater te worden, worden aan een rolmodel gekoppeld met als doel voortijdige schooluitval te voorkomen.

Naar aanleiding van een initiatief van de gemeenteraad wordt het project Coaches voor Leerlingen gestart. Doel van het project is het aantal leerlingen dat voor het afronden van een opleiding van school gaat, terug te dringen. De gemeente Hoorn werkt samen met Samenwerkingsverband VO-SVO West-Friesland, Parlan*, Rentree, Netwerk en RMC West-Friesland Momenteel is het project nog in de opstartfase. De gemeente streeft ernaar dat begin 2009 de eerste koppels gevormd worden.

Scholen signaleren welke jongeren de kans lopen voortijdig schoolverlater te worden. Deze leerlingen kunnen dan vrijwillig deelnemen aan het project. Een volwassen vrijwilliger wordt als coach aan een leerling gekoppeld. Het koppel formuleert zelf de strategie om de opleiding succesvol af te ronden. De coach biedt als rolmodel gereedschap voor de leerling om de doelen te halen. Coaches werken op vrijwillige basis en voordat zij daadwerkelijk van start gaan, krijgen zij een interne opleiding. De volwassene is op de hoogte van de schoolsituatie en het leertraject van de leerling. Per week heeft hij of zij maximaal één jaar een paar uur per week contact met de leerling.

* Parlan is een organisatie voor jeugdzorg in Noord-Holland Noord