Nederlandse Tafeltennisbond

toeschouwers
Oranjedames oefenen in China voor duizenden toeschouwers De olympische trainingsstage van de Nederlandse tafeltennisvrouwen is een grote attractie in China. In een plaats nabij het basiskamp in Nanning oefende Oranje voor een stampvolle sportzaal tegen het provincieteam van Guangxi. Nederland won de wedstrijd met 3-2.

De selectie van Nederland voor het duel met het provincieteam van Guangxi. Van links naar rechts in het
oranje Li Jiao, Li Jie, Elena Timina, Carla Nouwen en bondscoach Pieke Franssen. Linda Creemers ontbrak
wegens ziekte. (ALLE FOTO'S: © NTTB / Marcel Valk)

Tot en met donderdag 7 augustus verblijft de Nederlandse selectie (Linda Creemers, Li Jiao, Li Jie, Carla Nouwen, Elena Timina, bondscoach Pieke Franssen en fysiotherapeut Marcel Valk) in Nanning voor de trainingstage. De beide Li's en Timina bereiden zich daar voor op de Olympische Spelen die vrijdag 8 augustus in Beijing geopend worden.

De olympische dames trainen in de laatste week elke dag nog één keer, Nouwen en Creemers maken twee intensieve oefensessies in een etmaal. Creemers traint na haar ziekte (buikvirus) ook weer volledig mee. ,,Het is een goede trainingsomvang op deze manier. De Spelen komen steeds dichterbij en dat voel je onbewust toch. Het begint echt te kriebelen", zegt bondscoach Pieke Franssen.

Hoogtepunt tot nu toe tijdens de trainingsstage was een oefenwedstrijd tegen het sterke provincieteam van Guangxi. Na bijna twee uur rijden met een bus kwam Oranje in een voor Chinese begrippen dorp (100.000 inwoners) aan. In de sporthal hing een groot welkomstspandoek (voorzien van tulpen) van 10 bij 6 meter om het duel aan te kondigen. De organiserende club had er veel werk van gemaakt door voor een goede sfeer en media-aandacht te zorgen.

Na een officiële ontvangst, een diner en een openingsceremonie begon voor het oog van circa enthousiaste 2.000 toeschouwers het oefenduel. Li Jiao won aan Nederlandse zijde haar twee enkelpartijen. Li Jie en Elena Timina zegevierden in het dubbelspel. ,,Goed om weer eens een echte wedstrijd te spelen", vond Franssen. ,,Dat was toch een tijd geleden en zo hebben we weer helemaal dat specifieke gevoel terug."

Bondscoach Pieke Franssen met de trofee voor de overwinning van Nederland tegen Guanxi.

NTTB/HH