Universiteit Leiden

De Veni- en Vidi-subsidies zijn toegekend

De Universiteit Leiden heeft dertien van de 116 Veni-subsidies gekregen. Bij de Vidi-subsidies gingen zes van de 81 toekenningen naar Leiden. Opvallend is dat maar liefst vier van de zes Vidi-subsidies voor het onderzoeksgebied van Geesteswetenschappen zijn.
* Alle Veni's op een rij

* Alle Vidi's op een rij

In totaal krijgen 116 jonge, recent gepromoveerde onderzoekers een Veni-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zij kunnen hiermee gedurende drie jaar ideeën ontwikkelen en onderzoeken. De subsidie bedraagt maximaal 208.000 euro per onderzoeker. Tegelijkertijd kregen 81 jonge, excellente wetenschappers een Vidi-subsidie. Deze subsidie bedraagt maximaal 600.000 euro. Hiermee kan de onderzoeker vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en één of meer onderzoekers aanstellen.

Het is voor het eerst dat er zoveel Veni- en Vidi-subsidies tegelijk subsidie zijn toegekend. NWO besloot tot dit recordaantal wegens de overweldigende hoeveelheid aanvragen. In totaal ontving NWO 644 Veni- en 393 Vidi-onderzoeksvoorstellen. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers uit binnen- en buitenland. De kandidaten werden geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek.

Alle Veni's op een rij
Dr. Jean d'Aspremont (Brussel, 1978), Rechtsgeleerdheid By whom is international law really made? Internationaal recht wordt tegenwoordig niet meer exclusief door naties gemaakt. Niet-nationale deelnemers spelen een belangrijke rol. d'Aspremont gaat de herverdeling van de rollen tussen naties en niet-nationale deelnemers in de vorming van internationaal recht en de impact op waarden en normen analyseren.

Dr. Lorenza Colzato (Bolzano, 1974), Cognitieve Psychologie Neuromodulation of cognition
Neurocognition Dopamine is een neurochemische stof in de hersenen die betrokken is bij het onder controle houden van de gedachten en bij doelgericht gedrag. Dit onderzoeksproject heeft tot doel de rol die verschillende dopaminereceptors spelen bij cognitieve controlefuncties in gezonde mensen, te begrijpen.

Dr. Belle Derks (Voorburg, 1979), Sociale en Organisatiepsychologie
Gevolgen van discriminatie op hersenactiviteit Discriminatie verlaagt de motivatie en prestatie van vrouwen en allochtonen. De onderzoekers gebruiken metingen van hersenactiviteit om te testen of dit komt doordat mensen anders naar hun omgeving kijken wanneer ze gediscrimineerd worden dan wanneer ze niet gediscrimineerd worden.

Dr. Joost van Driel (1976), Nederlandse taal en cultuur De oorsprong van het proza
Tegenwoordig is de prozavorm de standaard voor fictie en non-fictie literatuur. Onze oudste literatuur was echter berijmd. Pas langzaam is in de Middeleeuwen de prozavorm door Nederlandse auteurs ontdekt. Dit onderzoek gaat na welke factoren daarvoor verantwoordelijk zijn geweest.

Dr. Fedor Goumans (Rhenen, 1978), Theoretische scheikunde Moleculen in de ruimte
De omstandigheden in de ruimte zijn ongunstig voor de vorming van moleculen. Desondanks worden er veel verschillende moleculen waargenomen. De onderzoeker bestudeert hoe koolstofdioxide en methanol toch gevormd kunnen worden op stofdeeltjes in de ruimte, waar ze in hoge concentraties voorkomen.

Dr. Andrea Hawe (1977), LACDR - Drug Delivery Technology Ophelderen van eiwitsamenklontering
Samenklontering van eiwitten in geneesmiddelen is desastreus voor hun veiligheid. De onderzoekster gaat een gevoelige detectiemethode ontwikkelen om eiwitsamenklontering op te sporen en het ontstaan ervan te begrijpen. Hiermee kan de veiligheid, houdbaarheid en werking van nieuwe geneesmiddelen gewaarborgd worden.

Dr. Peter Keizers (Delden, 1975), Protein chemistry Het pad van medicijn afbraak
Medicijnen worden in het lichaam afgebroken door de enzymen cytochromen P450. Hoe medicijnen door deze enzymen worden opgenomen, afgebroken en vervolgens losgelaten is niet bekend. Door medicijn en enzym magnetisch te labelen gaat de onderzoeker dit in kaart brengen.

Dr. Carolina Mallol (Barcelona, 1973), Archeologie Prehistoric life under the microscope
Pleistocene archeologische sites bevatten waardevolle informatie over de cultuur en biologie van vroege mensen. Microscopische analyse van sediment van zulke sites lever tons gedetailleerde informatie over de omgeving en leefwijze van onze prehistorische voorouders.

Dr. Olga van Marion (1961), Letteren
Ridders in de Renaissance
De tijdgenoten van Rembrandt lazen niet alleen renaissanceliteratuur. Van hoog tot laag genoot men evengoed van de oude ridderromans en van toneelstukken over de graven en gravinnen van weleer. Dit onderzoek gaat na welke ideeën over de Middeleeuwen er bestonden bij onze voorouders in de Gouden Eeuw.

Dr. Mariëtte van Poelgeest (`s Gravenhage, 1973), LUMC - Gynaecologie
Nieuwe behandeling voor baarmoederhalskanker Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het papillomavirus. De onderzoekers willen afweercellen isoleren uit lymfklieren van patiënten met baarmoederhalskanker en buiten het lichaam vermenigvuldigen. Dit onderzoek bekijkt de overleving van deze cellen in het lichaam na infusie aan de patiënten.

Dr. Sophie van Rijn, (Amsterdam, 1978), Orthopedagogiek Miscommunicatie in het brein: inzicht vanuit sekse-chromosomale aandoeningen
Veel van de kennis over problematische sociale ontwikkeling komt uit studies naar kinderen met een psychische aandoening zoals autisme. In dit onderzoek zullen kinderen met beperkt sociaal inzicht als gevolg van verschillende sekse-chromosomale aandoeningen (SCA) bestudeerd worden. Door het vergelijken van hersenfuncties bij kinderen met SCA's en kinderen met autisme, kunnen we mogelijk meer inzicht krijgen in de verschillende hersenmechanismen die allemaal kunnen leiden tot miscommunicatie en een tekort aan sociaal inzicht.

Dr. Catherine de Vries (Zwolle, 1978), Politicologie Politisering van Europa in nationale verkiezingen: consensus of conflict?
Spelen opvattingen over Europa een rol bij de keuzes van kiezers in het stemhokje? Wat is de rol van mediaberichtgeving en partijstandpunten over Europa hierin? Dit onderzoek beantwoordt deze vragen door verkiezingen in Nederland en andere Europese lidstaten te vergelijken.

Dr. Martina Vijver (IJlst, 1975), CML - milieubiologie Ecologische effecten veroorzaakt door metalen Metalen zijn persistent en komen veelvuldig voor in het milieu. Wat voor invloed deze metalen hebben op planten en dieren wordt mogelijk overschat. De onderzoekers zullen nieuwe modellen ontwikkelen en gaan metingen verrichten op `hotspot' locaties in het veld.

Alle Vidi's op een rij
Dr. Patricia Beldade (Lissabon, 1972), Evolutiebiologie Hoe oude genen nieuwe functies `leren'
Er is een enorme diversiteit aan kleuren en vormen in het dierenrijk. Toch delen alle soorten opvallend veel genen en hebben ze vergelijkbare ontwikkelingsprocessen. Dit onderzoek richt zich op hoe bestaande genetische `schakelingen' in de ontwikkeling van een individu evolueren en bijdragen aan het ontstaan van nieuwe eigenschappen zoals kleurpatronen op vlindervleugels.

Dr. Beatrice de Graaf (Putten, 1976), Campus Den Haag Enemies of the state: the making of a national security state in the western world, 1945-2001
De naoorlogse overheid was niet alleen de hoeder van de democratie en het nationale welzijn, maar hield haar burgers en veiligheidsbelangen ook goed in de gaten. Dit project reconstrueert de totstandkoming van `nationale dreigingen' en hun betekenis voor de nationale identiteit in vier westerse landen.

Dr. Anikó Lipták (Békéscsaba (Hongarije), 1973), Taalwetenschap

De logica achter stilte
Zinnen worden vaak maar gedeeltelijk uitgesproken, en toch niet als onvolledig aangevoeld. Dit project zal onderzoeken wat de aard en de structuur van het ontbrekende deel in dit soort zinnen is en hoe dit deel zich verhoudt tot het hoorbare deel.

Dr Ashgar Seyed Gohrab (Teheran, 1968), Perzische Taal en Cultuur
Of Poetry and Politics
Perzische poëzie wordt gebruikt als politiek instrument in modern Iran. Dit onderzoek analyseert de rol van poëzie bij het rechtvaardigen van geweld, de cultus van martelaarschap, het vormen van nationale identiteit, en de mystieke poëzie van Ayatollah Khomeini.

Dr. Michiel de Vaan (1973), Vergelijkende Indo-Europese Taalwetenschap
Het ontstaan van het Nederlands
Het Standaard Nederlands verschilt nogal van de zuidelijke en oostelijke dialecten in ons taalgebied. De belangrijkste verschillen zijn ontstaan in de Oudnederlandse periode, voor 1200. Dit project onderzoekt en beschrijft de Nederlandse taalgeschiedenis tussen 500 en 1200.

Dr. Alfred Vertegaal (Leiden, 1971), LUMC - Moleculaire celbiologie
Nieuwe eiwitafbraakroute
Gereguleerde eiwitafbraak door het ubiquitine-proteasoom systeem is van levensbelang. De onderzoeker heeft ontdekt dat markering van eiwitten door SUMO ook kan leiden tot afbraak door het proteasoom in samenwerking met ubiquitine. Deze nieuwe eiwitafbraakroute zal worden opgehelderd.

(5 augustus 2008/SH)

5/8/2008