Nederlandse Politiebond


Politiebond: Laatste ontwikkellingen vertrouwenskwestie Zeeland

Gezien de huidige ontwikkelingen binnen politie Zeeland, willen we jullie op de hoogte brengen van de laatste stand van zaken.

De NPB heeft geconstateerd dat het hier gaat om een conflict tussen de OR en de korpsleiding en heeft zich derhalve terughoudend in het conflict opgesteld. Het landelijke bestuur van de NPB heeft echter dagelijks contact gehouden met de OR en het ministerie om het proces goed te blijven beheersen. Het lijkt het ons verstandig jullie via deze nieuwsbrief hierover te informeren.

Wat is de kern van het conflict?

Op donderdag 31 juli 2008 heeft de ondernemingsraad van politie Zeeland met onmiddellijke ingang het vertrouwen in de korpsleiding (korpschef en plaatsvervangend korpschef) opgezegd. Onderliggende argumenten zijn het ontbreken van vertrouwen in de korpsleiding wat breed in de organisatie is geconstateerd, het regelmatig schenden van afspraken en het niet informeren van de ondernemingsraad met betrekking tot ontwikkelingen op financieel en personeelsbeleid. De korpsbeheerder is over dit besluit geïnformeerd en hem is verzocht passende maatregelen te nemen. Jullie zijn geïnformeerd via de nieuwsbrief (O)OR van de ondernemingsraad. Daarnaast is er een persbericht gezonden naar diverse media.

Vrijdag 1 augustus 2008 heeft de ondernemingsraad een onderhoud gehad met de waarnemend korpsbeheerder, de heer Van der Zaag. In dit gesprek is de situatie besproken. Dit heeft geleid tot de actie dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is gevraagd een interim-korpschef aan te stellen. De heer Van der Zaag is verder van mening dat de plaatsvervangend korpschef in functie blijft onder voorwaarden. Deze voorwaarden zijn ons tot op heden niet exact bekend.

Het bericht dat korpschef Goudswaard niet terugkomt na zijn vakantie, in verband met het niet afgeven van de verklaring van geen bezwaar na het AIVD-onderzoek, heeft niets met het opzeggen van het vertrouwen in de korpsleiding te maken. Het is wat je noemt een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Echter het feit dat de pers al een lange tijd onder embargo wist dat het AIVD-onderzoek voor de heer Goudswaard negatief is verlopen en de ondernemingsraad er tot op 31 juli 2008 niets van wist, bevestigt het ontbreken van vertrouwen tussen korpsleiding en ondernemingsraad.

De NPB hecht eraan te vermelden dat zij op geen enkele wijze deze kwestie met het gerezen geschil tussen de OR en de korpsleiding heeft willen vermengen

Na het weekend is op maandag 4 augustus 2008 het Regionaal College bijeengeweest om de situatie binnen politie Zeeland te bespreken. Een uitkomst is ons formeel nog niet bekend.

De NPB heeft, gezien de ontwikkelingen binnen het Zeeuwse korps, deze week een gesprek met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de rol die de driehoek in deze kwestie heeft gespeeld.

NPB Zeeland heeft gezien de onrust en de veelheid aan vragen bij de collega's, vrijdag 1 augustus 2008 een e-mailadres beschikbaar gesteld waar collega's hun verhaal, vragen en opmerkingen kwijt kunnen. Dit mailadres gaat buiten het politienetwerk om: npbzeeland@zeelandnet.nl , reacties zijn altijd welkom

Gepubliceerd op 05 augustus 2008 door P F M Ivens.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.