Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 6 augustus 2008

Internationale Rode Kruis veroordeelt misbruik logo in Colombia

Het Internationale Rode Kruis veroordeelt het misbruik van het logo door het Colombiaanse leger tijdens de bevrijding begin juli van Betancourt en 14 andere gegijzelden. De Colombiaanse televisie zond de afgelopen dagen beeldmateriaal uit waaruit bleek dat een militair het logo van het Rode Kruis reeds droeg vooraf aan de reddingsoperatie. Dat beeld suggereert volgens het Rode Kruis opzettelijk misbruik van het logo.

'Als deze beelden inderdaad authentiek zijn zou dat betekenen dat het embleem van het Rode Kruis met opzet is misbruikt door het Colombiaanse leger', stelt deputy director of operations Dominik Stillhart van het Internationale Rode Kruis. 'Wij hebben de Colombiaanse autoriteiten al om opheldering gevraagd'.

Het oneigenlijk gebruik van het Rode Kruis-embleem zet de neutraliteit van de organisatie in Colombia en de rest van de wereld op het spel en brengt daardoor het leven van humanitaire medewerkers in gevaar. Daarmee verstoort het oneigenlijk gebruik de hulpverlening van het Rode Kruis aan de ergst getroffen slachtoffers van onder meer gewapende conflicten.

Het Rode Kruis-embleem staat symbool voor de onafhankelijkheid en neutraliteit van het Rode Kruis. Het vertrouwen van alle strijdende partijen in het Rode Kruis is essentieel om de hulpverlening in conflictgebieden voort te kunnen zetten.


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht