Dexia Bank


analyse van FSA bekend

Dexia maakt de resultaten van zijn strategische analyse van FSA bekend

6/08/2008


* fsa trekt zich terug uit de asset-backedmarkt en spitst zich toe op de kernactiviteit inzake de financiele dienstverlening aan de publieke sector


* RESERVES van fsa verhoogd om het hoofd te bieden aan een strenger scenario op de amerikaanse hypotheekmarkt


* OM de financiEle soliditeit van FSA te versterken verschaft dexia 300 miljoen USD kapitaal aan FSA en blijft het de activiteit Financial Products van FSA steunen

Degelijke prestatie van dexia tijdens 2Q 2008 stevige financiEle soliditeit en liquiditeit

Gereglementeerde informatie* - Brussel, Parijs, 6 augustus 2008 - Dexia maakte de resultaten bekend van een strategische analyse van Financial Security Assurance (FSA) die plaatsvond tijdens 2Q. Dexia maakte nu ook alvast voorlopige resultaten bekend over 2Q 2008 om zijn stevige financiële soliditeit en liquiditeit te bevestigen.

Conclusies van de strategische analyse: terugtrekking uit de asset-backed securities (ABS)-markt; terugschroeven van de activiteit Financial Products en focus op de financiële dienstverlening aan de publieke sector; Dexia verschaft 300 miljoen USD kapitaal aan FSA en blijft de activiteit Financial Products van FSA steunen.

Het management van Dexia heeft een diepgaande analyse gemaakt van de activiteiten van FSA en een aantal stressscenario's in overweging genomen. Het hield hierbij rekening met een nooit eerder geziene achteruitgang zowel op de financiële markten als voor de economische vooruitzichten in de Verenigde Staten. Deze financiële analyse omvatte regelmatige besprekingen met de ratingbureaus. Ten slotte maakte het management van Dexia een zeer voorzichtige evaluatie van de toekomst van de Amerikaanse markt voor gemeentelijke kredietverzekering.

Tegen die achtergrond maakte Dexia vandaag bekend dat zijn dochteronderneming FSA de ABS-activiteit stopzet en zijn middelen inzet voor de wereldwijde activiteit inzake de financiële dienstverlening aan de publieke sector. Ter ondersteuning van FSA verschaft Dexia 300 miljoen USD extra kapitaal (of enige andere vorm van inbreng met een gelijkaardige impact op het kapitaal) aan FSA en stelt het zich verantwoordelijk voor de liquiditeit en het kredietrisico van de activiteit Financial Products .

Dexia maakte in juni bekend dat het een toegestane stand-bykredietlijn van 5 miljard USD ter beschikking stelde van het assetmanagementvennootschap van de activiteit Financial Products. Het deed dit met het oog op een geordende terugbetaling van de passiva van deze activiteit en om te vermijden dat verliezen zich zouden materialiseren als gevolg van de versnelde verkoop van de activa van deze portefeuille. Deze liquiditeitslijn bleef tot nu toe onaangeroerd en het metier beschikte eind juni 2008 nog altijd over cashmiddelen ten belope van 1,5 miljard USD.

FSA zal zijn aandacht toespitsen op de wereldwijde markt van de financiële dienstverlening aan de publieke sector, de activiteit Financial Products terugschroeven en de ABS-activiteit stopzetten

Dexia bevestigt zijn strategische doelstelling van wereldwijd marktleiderschap op het vlak van de financiële dienstverlening aan de publieke sector. De Amerikaanse markt behoort tot de grootste en meest veelbelovende markten en wordt momenteel grondig verstoord wat de producten, de concurrentiekracht en de rentabiliteit betreft. Dexia is actief op deze markt onder twee operationele vormen: bank en kredietverzekering. Tijdens de eerste jaarhelft breidde Dexia zijn marktaandeel in de Verenigde Staten aanzienlijk uit en boekte daarbij recordvolumes. De nieuwe langetermijnkredieten en -verbintenissen verdubbelden ruimschoots tot ongeveer 22 miljard USD, en de nieuwe door FSA verzekerde obligaties op de Amerikaanse markt van de dienstverlening aan de publieke sector namen toe met 50,9 % tot 39,6 miljard USD. De marges op de nieuwe productie waren nooit eerder zo hoog.

In de eerste helft van 2008 bekleedde FSA immers een unieke leiderschapspositie op de Amerikaanse markt van de gemeenteobligaties. FSA genereerde hierbij een recordbedrag van 591 miljoen USD aan geactualiseerde premies, een stijging van 42 % tegenover de eerste helft van 2007, met een hoog rendement op het gebruikte eigen vermogen (20 %+).

In dat klimaat creëert FSA waarde voor de gemeentelijke markt en zijn diverse stakeholders. De verzekeringen van FSA leveren niet alleen bescherming op tegen wanbetaling maar zorgen ook voor de nodige liquiditeit en voor risicoanalyse voor een markt die bestaat uit een brede waaier aan emittenten, o.a. gemeenten, scholen, nutsbedrijven en luchthavens, elk met hun eigen unieke kenmerken. Dexia meent dat die aspecten het echte waardevoorstel van FSA uitmaken, zowel voor emittenten als voor investeerders.

De financiële dienstverlening aan de publieke sector houdt zowel in de Verenigde Staten als in de rest van de wereld beperkte risico's in en is heel voorspelbaar, wat in overeenstemming is met de risicobereidheid van de Groep. Voor zover het huidige economische klimaat zou resulteren in een toename van de risico's op de Amerikaanse markt van de financiële dienstverlening aan de publieke sector, zal dat ruimschoots gecompenseerd worden door de zeer hoge rentabiliteit van de nieuwe productie en het voorzichtige underwritingbeleid. Dat is niet zo voor de asset-backedmarkt, en FSA trekt zich daar dan ook uit terug.

FSA zal de omvang van de activiteit Financial Products zodanig afbouwen dat enkel nog gemeentelijke funding overblijft.

Dit zal niet alleen het risicoprofiel van FSA verlagen, maar nu zullen alle financiële en menselijke middelen van FSA in lijn zijn met de metiers van Dexia.

FSA zal zijn personeelsbestand en zijn uitgaven daarop afstemmen. Dit zal aanvankelijk leiden tot een personeelsinkrimping met 10 % en eenmalige kosten ten belope van ongeveer 6 miljoen USD, en een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van 30 miljoen USD.

Reserves van FSA verhoogd om het hoofd te bieden aan een strenger scenario op de Amerikaanse hypotheekmarkt

Gezien de verslechterde economische omgeving in de Verenigde Staten, heeft FSA zijn reserves voor potentiële toekomstige verliezen in de RMBS-sector aanzienlijk versterkt, nl. voor een totaal bedrag van 936 miljoen USD (vóór belastingen) in 2Q 2008.

In de veronderstelling dat de huidige slechte prestatie van verzekerde transacties tot een stuk in 2009 doorgaat en pas midden 2010 weer normaal wordt, heeft FSA zijn reserves met 620 miljoen USD (vóór belastingen) opgetrokken. Dit heeft vooral te maken met transacties gedekt door Home Equity Lines of Credit (HELOC's) en Alt-A (near-prime) CES (Closed-End Second-Lien) -hypotheekkredieten.

FSA heeft ook reserves aangelegd voor economische verliezen op bepaalde voor verkoop beschikbare activa in de
investeringsportefeuille van de activiteit Financial Products, voor een bedrag van 316 miljoen USD. Behoudens de verwachte verliezen, zal de waardering tegen marktwaarde van deze activa een extra impact hebben op het gerapporteerde nettoresultaat. Zonder reëel extra economisch verlies echter, zullen deze waarderingen uitdoven naarmate de transacties vervallen.

Het effect van bovengenoemde verliezen op het nettoresultaat van FSA wordt gedeeltelijk gecompenseerd door niet-economische positieve waarderingen tegen marktwaarde op eigen kredietrisico en verzekerde CDS-transacties. In totaal maakte FSA voor 2Q 2008 een gerapporteerd nettoverlies van 331 miljoen USD (US GAAP) bekend en een netto operationeel verlies van 503 miljoen USD.

Het gekwalificeerd statutair kapitaal van FSA beliep eind juni 2008 2 474 miljoen USD, tegenover 2 703 miljoen USD eind december 2007. Het totale bedrag om schadeclaims te kunnen betalen (Claims-Paying Resources) bedroeg eind juni 2008 ongeveer 7,9 miljard USD.

Het onderliggende en het gerapporteerde nettoresultaat van Dexia (zonder FSA) voor 2Q 2008 stegen op jaarbasis respectievelijk met 24 % en 3 %. Dexia kan bogen op een stevige financiële soliditeit en liquiditeit.

De boekhoudcijfers hieronder zijn ramingen en werden nog niet geauditeerd. De definitieve en volledige resultaten voor 2Q 2008 worden, zoals gepland, op 29 augustus bekendgemaakt.

Zonder FSA:


· profiteerde Dexia van een sterke activiteit,
* stegen de onderliggende opbrengsten met 10 % (of 5 % zonder positieve waarderingen tegen marktwaarde) en de kosten met 4 % tegenover 2Q 2007,

* steeg het onderliggende brutobedrijfsresultaat met 16 % in vergelijking met 2Q 2007,

* groeide het onderliggende nettoresultaat met 24 % tot 760 miljoen EUR,

* nam het gerapporteerde nettoresultaat toe met 3 % tot 755 miljoen EUR.

Na boeking van de verliezen van FSA, wordt het nettoresultaat groepsaandeel van Dexia voor het tweede kwartaal 2008 op 539 miljoen EUR geraamd (-32 % tegenover het tweede kwartaal 2007). Het onderliggende nettoresultaat groepsaandeel daalde met 37,5 % tot 440 miljoen EUR.

Eind juni 2008 had Dexia een geraamde Tier 1-ratio van 11,3 %. De financiële soliditeit is stevig en ligt ruim boven het streefdoel van 10,5 %. De liquiditeitspositie van de Groep, die zeer gezond is, blijft onveranderd.

Eind juni 2008 bedroeg het boekhoudkundig eigen vermogen van de Groep 8,6 miljard EUR bedroeg en het kern eigen vermogen kwam uit op 15,6 miljard EUR. De credit spreads waren eind juni nog altijd ruim en de niet in de resultatenrekening opgenomen winsten en verliezen (accumulated Other Comprehensive Income - OCI) bleven negatief (-7,0 miljard EUR), vergelijkbaar met het niveau van eind maart 2008 (-6,7 miljard EUR).

Axel Miller, gedelegeerd bestuurder van Dexia, verklaarde: "Tijdens de voorbije maanden hebben we een diepgaande analyse gemaakt van de strategie en de vooruitzichten van FSA. We erkennen dat er voor de kredietverzekeringsactiviteit op korte en middellange termijn veel onzekerheden bestaan. Toch zijn we tot de conclusie gekomen dat er waarde kan worden gecreëerd voor onze aandeelhouders door de activiteit van FSA te concentreren op de financiële dienstverlening aan de publieke sector en de financiering van infrastructuur, een metier waarin Dexia wereldleider is. Daarom hebben we besloten de interactie tussen Dexia en FSA op het niveau van het management en het risicobeheer te versterken, de activiteit ABS en gestructureerde financieringen stop te zette en de activiteit Financial Products terug te schroeven en haar risico door Dexia te laten dragen. Verder hebben we de reserves van FSA verhoogd om te anticiperen op een Amerikaanse hypotheekcrisis die nog minstens tot midden 2009 voort duurt en ten vroegste midden 2010 naar een normale situatie terugkeert. De injectie van bijkomend 300 miljoen USD zal de financiële AAA-soliditeit van FSA op het niveau AAA versterken en de nieuwe productie inzake de financiële dienstverlening aan de publieke sector en financiering van infrastructuur ondersteunen.

De vooruitzichten zullen voor de markt in haar geheel en zelfs voor de spelers met een AAA-rating wellicht nog enkele maanden negatief blijven. We geloven echter dat dankzij deze maatregelen FSA zich op de gemeentelijke sector zal kunnen concentreren en een waardevolle activiteit zal kunnen ontwikkelen op een voor Dexia strategische markt, met een belangrijk waardepotentieel en een product dat het bancaire aanbod van Dexia op een geschikte manier aanvult. Er zal wereldwijd altijd een grote nood zijn aan nieuwe openbare infrastructuur en aan de vervanging van verouderde projecten. De markt van de financiële dienstverlening aan de publieke sector biedt enorme mogelijkheden die beantwoorden aan het conservatieve businessmodel van Dexia en FSA, en dit aan historisch erg aantrekkelijke rendementen. De credit spreads zijn ruim, de Amerikaanse publieke emittenten blijven talrijk en van uiteenlopende kredietkwaliteit, en als de toestand eenmaal is opgeklaard, verwachten we dat een marktspeler, gespecialiseerd in de kredietverzekering van gemeenteobligaties en die zich aan de veranderende marktomstandigheden kan aanpassen, een belangrijke rol kan spelen.

In het tweede kwartaal 2008 bleek Dexia stevig te zijn in een bijzonder woelige markt. FSA niet in aanmerking genomen, nam het onderliggende nettoresultaat groepsaandeel toe met ongeveer 24 % tot 760 miljoen EUR. Rekening houdend met de reserves die we in het tweede kwartaal 2008 voor FSA hebben aangelegd, blijft onze Tier 1-ratio op 11,3 %, ruim boven ons streefdoel. Daarom kan Dexia deze nieuwe strategische opstelling doorvoeren zonder schadelijke gevolgen op zijn kapitaalpositie of -beleid. Uiteraard blijven we, gezien de huidige marktomstandigheden en de beperkte visibiliteit, de marktontwikkelingen volgen en bijkomende acties evalueren."
_______________________


* Dexia is een beursgenoteerd bedrijf. Dit persbericht bevat informatie die onderworpen is aan de transparantievoorschriften.

U vindt bijkomende informatie over the activiteit Financial Products in de presentaties van Dexia en van FSA die op www.dexia.com kunnen geraadpleegd worden

Het onderliggend nettoresultaat houdt geen rekening met de waarderingen tegen marktwaarde van de eigen kredietrisico's van de Groep. Het gaat hier om de enige wijziging in de bepaling van de "onderliggende" cijfers in 2Q 2008, die wordt gerechtvaardigd door de omvang van de aanpassing tijdens het kwartaal. Het nettoresultaat van FSA is positief beïnvloed door waarderingen tegen de reële waarde voor een bedrag van 500,3 miljoen USD; deze waarderingen zijn afkomstig van het eigen kredietrisico van FSA. Een dergelijk element speelt niet op het niveau van Dexia.