GroenLinks

Duyvendak, Nijhof en Halsema over boek 'Klimaatactivist in de politiek'

6 augustus 2008

In reactie op berichtgeving over de aankondiging dat op 20 augustus a.s. het boek 'Klimaatactivist in de politiek' van Wijnand Duvendak verschijnt, volgen hieronder drie schriftelijke statements. Allereerst van de auteur Wijnand Duyvendak, vervolgens van partijvoorzitter Henk Nijhof én van fractievoorzitter Femke Halsema.


Bestel het boek 'Klimaatactivist in de politiek' van Wijnand Duyvendak


Wijnand Duyvendak (Kamerlid GroenLinks):
"Het boek 'Klimaatactivist in de politiek' heb ik geschreven vanuit grote zorg om de klimaatverandering en het gebrek aan (politieke) actie om daar tegen op te treden. In het boek analyseer ik ook welke maatschappelijke beweging er nodig is om tot een afdoende aanpak te komen. Ik blik daarbij ook terug op mijn eigen actieverleden en leg daarover uitgebreid verantwoording af. Ik vind dat ook de plicht van een politicus. Ik heb dat ook al eerder op verschillende manieren gedaan. Ik trek in het boek uitgebreid lering uit acties waar ik eerder aan heb meegedaan, zoals de inbraak bij het ministerie van EZ. Ik beschrijf daarbij waarom ik tot het inzicht ben gekomen dat acties zich moeten richten op de parlementaire besluitvorming en binnen de grenzen van de wet moeten blijven. Daarmee neem ik afstand van de actiemiddelen van 23 jaar geleden en spreek daarover een negatief oordeel uit. Ik geef aan waarom ik heb gekozen voor de parlementaire politiek om de klimaatcrisis aan te pakke! n. De keuzes die ik twintig jaar geleden maakte zijn op geen enkele manier meer de keuzes die ik nu zou maken. Willen we de klimaatcrisis effectief aanpakken dat zijn politici met lef nodig die de noodzakelijke maatregelen nemen en is er een zeer brede en open maatschappelijke beweging onontbeerlijk waar zeer, zeer velen zich in herkennen en aan kunnen bijdragen."

Henk Nijhof (Partijvoorzitter GroenLinks):
"Er zijn vragen gerezen rondom de aanstaande boekpresentatie van Wijnand Duyvendak. In het kader van die presentatie heeft Wijnand aangegeven in 1985 betrokken te zijn geweest bij een inbraak bij het ministerie van economische zaken in Den Haag. Daarbij werden documenten meegenomen waaruit bleek dat de toenmalige minister van economische zaken de kamer onjuist had voorgelicht over het voornemen om nieuwe kerncentrales te bouwen.GroenLinks kent veel leden met een activistisch verleden. De meesten bleven daarbij binnen de grenzen van de wet. Een enkeling zocht die grens op of passeerde die. Wijnand ging in het verleden een enkele keer over die grens heen. In zijn boek omschrijft Wijnand zijn persoonlijke ontwikkeling op dit terrein en het proces dat zich daarbij heeft voltrokken. Hij heeft nu afstand genomen van de methoden die toen werden gebruikt en kiest eenduidig voor de parlementaire weg en de acties binnen de wet. Zijn boek gaat over de urgentie van het politieke handelen m.b.t. het klimaatprobleem. Hij omschrijft dat, ondanks die urgentie, hij niet meer zou grijpen naar de middelen uit het verleden. Dat is de functionele reden van het opnemen van deze passage in zijn boek. GroenLinks vraagt al zijn (kandidaat)parlementsleden of er zaken in het verleden zijn geweest, die we moeten weten. Dat is ook het geval geweest met Wijnand Duyvendak. In een tweetal indringende en openhartige gesprekken met de kandidatencommissie is het activistische verleden van Wijnand aan de orde geweest. Daarbij heeft Wijnand geen blad voor de mond genomen en is er een getrouw beeld gegeven over zijn verleden. Het nieuws over de inbraak is voor GroenLinks dan ook geen verrassing."

Femke Halsema (Voorzitter Tweede Kamerfractie GroenLinks): "Wijnand Duyvendak heeft mij en de fractie al eerder geïnformeerd over zijn verleden. Ik heb hem aangemoedigd om daarover verantwoording af te leggen. Ik vind dat acties altijd binnen de grenzen van de wet dienen te blijven en wijs er op dat Wijnand Duyvendak dat inzicht in zijn boek uitdraagt en verantwoording aflegt over de acties in de jaren tachtig. In het algemeen vind ik het van groot belang dat politici openheid betrachten over hun maatschappelijke activiteiten in het verleden en het maatschappelijke debat daarover niet schuwen."

Het boek van Wijnand Duyvendak ligt bij de drukker. Het boek is pas beschikbaar bij de presentatie op 20 augustus a.s. in de nieuwe Openbare Bibliotheek te Amsterdam. Wij hechten er aan dat iedereen eerst het boek leest, en met name de verantwoordingspassages, om daarna volop het debat te kunnen voeren.


Bestel het boek 'Klimaatactivist in de politiek' van Wijnand Duyvendak


Noot voor de redactie (