Voedingcentrum


Caloriearme drankjes

Nederlanders drinken bijna driekwart meer light frisdrank dan in 2000. Frisdrank met suiker daalt in populariteit. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Het Voedingscentrum is verheugd over deze ontwikkeling. Te veel calorierijk drinken kan leiden tot gewichtstoename. Door de populariteit van light wordt het aanbod groter. Het Voedingscentrum waarschuwt dat light niet altijd calorieloos is.

Het CBS publiceerde vandaag cijfers over de toenemende populariteit van light frisdranken en mineraalwater. We dronken in 2007 gemiddeld 30 liter light frisdrank per persoon, driekwart meer dan in 2000. We drinken ook iets meer mineraalwater en vruchtensap. Reguliere frisdrank, met suiker, daalt in populariteit. Met 66 liter per persoon per jaar blijft regulier wel koploper bij de frisdranken.

Check het etiket voor de calorieën

De populariteit van light leidt natuurlijk tot een groter aanbod van soorten. Het Voedingscentrum is er voorstander van dat mensen op basis van een snelle blik op de verpakking de gezonde keuze kunnen maken. Bij frisdranken was dit eerst ook zo. De claim light werd bijna alleen gebruikt voor (vrijwel) calorieloze frisdranken. Nu komen er steeds meer light frisdranken op de markt die wel calorieën bevatten. Vaak is dan alleen een deel van de suiker door zoetstoffen vervangen. Een blikje levert soms tientallen kilocalorieën. Veel mensen weten dit niet. Keurmerken zoals het Ik kies Bewust logo of het Gezonde Klavertje van Albert Heijn betekenen ook niet dat een drankje geen of nauwelijks calorieën bevat. Het is dus slim om de hoeveelheid calorieën op het etiket even te checken. Light met calorieën Een product mag âlightâ genoemd worden als het ten minste 30% minder calorieën, suiker of vet levert dan de gewone variant. Er is dus geen wettelijk bezwaar tegen de term light op frisdranken met calorieën.

Gezond kiezen
Als dorstlessers zijn water, koffie en thee (zonder melk en suiker) en dranken zonder calorieën de beste keuze. In een gezond eetpatroon is ook ruimte voor wat extraâs, zoals een drankje met wat meer calorieën. Hoeveel? Dat hangt af van de rest van je keuzes. Test: Kies ik gezond?

Kinderen en light frisdrank

Uit onderzoek is gebleken dat er een duidelijke relatie is tussen veel calorierijk drinken in de kindertijd en overgewicht op latere leeftijd. Ook als een kind nu nog niet te zwaar is, is het onverstandig om het eraan te laten wennen dat je dorst lest met calorierijke drankjes. Frisdrank met suiker levert veel calorieën, maar ook aanmaaklimonade, diksap, yoghurtdrankjes en vruchtensappen tikken aan. Het is slim om kinderen vooral water en (vruchten)thee te geven en andere drankjes te beperken tot een enkel glas per dag. Frisdank zonder calorieën kan ook. Zoetstoffen zijn veilig, ook voor kinderen. Voor kinderen geldt het advies om hier niet meer dan drie glazen per dag van te drinken.