Novib

Oxfam Novib: investeer in vrouwencondoom en red levens

Mexico Stad- 5 augustus 2008 Vijftien verloren jaren en talloze levens. Dat is de prijs voor het moedwillig negeren van het vrouwencondoom. Het rapport Failing Women. Withholding Protection van Oxfam International noemt het schandalig dat het vrouwencondoom zo weinig financiering krijgt. Hierdoor zijn vrouwencondooms vrijwel onbeschikbaar, te duur en zijn vrouwen voor hun bescherming nog steeds afhankelijk van anderen.

Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib: "We weten dat de hiv-epidemie nu meer vrouwen dan mannen treft, vooral in de Afrikaanse landen beneden de Sahara. We weten ook dat miljoen vrouwen geen hiv of seksueel overdraagbare ziektes zouden hebben opgelopen, of ongewenst zwanger zouden zijn geraakt, als zij toegang tot het vrouwencondoom hadden gehad."

Karimi: "Het vrouwencondoom is de enige mogelijkheid die vrouwen zelf hebben om zich te beschermen. Het wordt omarmd door vele landen en culturen, het werkt en is kostenbesparend. Politieke daadkracht en financiele ondersteuning zijn hard nodig. Geen excuses meer."

Oxfam toont aan dat er sinds de introductie, een grote acceptatie van het vrouwencondoom is tot 97% in India bijvoorbeeld onder mannen en vrouwen. Vrouwencondooms zijn voor vrouwen het enige bestaande middel waarover zij beschikken om hiv-infecties en ongewenste zwangerschappen te voorkomen. En toch is er slechts één model op de markt sinds de uitvinding van het vrouwencondoom in 1993. Sindsdien zijn er geen verbeteringen gemaakt.

In de afgelopen tien jaar, merkt het rapport op, is er slechts 6 miljoen dollar uitgegeven om een nieuw condoom voor vrouwen te ontwikkelen. Ter vergelijking, in 2006 alleen al gaven donoren meer dan 1 miljard dollar uit om nieuwe hiv-preventietechnologieën te ontwikkelen. Het gebrek aan investeringen en innovatie houdt de prijs van vrouwencondooms hoog in vergelijking met mannencondooms.

Volgens het rapport maakt een investering van 20 miljoen dollar het mogelijk om nieuwe vrouwencondooms op de markt te brengen, de concurrentie te stimuleren en de prijs te verlagen.

In haar rapport roept Oxfam alle regeringen en internationale organisaties op om vrouwencondooms op te nemen in hun programmas voor gezinsplanning en hiv-preventie, en in hun financieringsvoorstellen voor het Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR) van de Amerikaanse president, het Wereldfonds en UNITAID.

Karimi concludeert: "Het kan voor iedereen een win-win situatie worden, vooral voor jonge vrouwen, de meest kwetsbare groep."

Lees het volledige rapport: Failing Women. Witholding protection.

Bron: Oxfam Novib, 6 augustus 2008