Ingezonden persbericht


Persbericht juli 2008

Natuurmarkt De Kruidhof groter dan ooit

De jaarlijkse Natuurmarkt van De Kruidhof tijdens de Buitenposter Feestweek staat helemaal in het teken van natuurbeleving en natuurlijke producten. Een recordaantal van boven de vijftig standhouders zal op woensdag 6 augustus present zijn. De duizenden bezoekers die verwacht worden kunnen een breed scala producten aantreffen en bovendien veel informatie krijgen.

Een nieuwe categorie standhouders zal de jaarlijkse Natuurmarkt komen aanvullen: organisaties en verenigingen die zich bezighouden met natuurstudie en natuurbehoud. Behalve grote landelijke of zelfs internationale organisaties zoals de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten en Greenpeace zullen regionale afdelingen present zijn van het IVN en de KNNV. Voor de kinderen zijn er in dit verband leuke activiteiten. Behoud en bescherming van de natuur staan ook hoog in het vaandel bij de organisaties die zich bezighouden met bijen en zwaluwen. Sinds enige tijd werkt De Kruidhof met andere musea in Noordoost Friesland samen in de stichting Markant Friesland. Op de Natuurmarkt zullen voor het eerst een paar van deze musea aanwezig zijn: het Natuurmuseum uit Dokkum en het Landbouwmuseum uit Veenklooster. In De Kruidhof zelf kunt u op verschillende plaatsen oude landbouwgewassen bekijken. Het Landbouwmuseum vult deze plantenverzamelingen aan met oude gereedschappen en beelden van het werk op het land.

Duurzaam
Duurzaamheid is te vinden in het recyclen van kaarsen of het restaureren van oude boeken, maar ook bij de vele stands waar biologische producten te koop zijn. De selecties van de aanwezige kwekers getuigen eveneens van duurzaamheid. Zij zijn gespecialiseerd in betrouwbare vaste planten, siergrassen en planten geschikt voor de natuurlijke tuin: Kabbes uit Friesland, De Beemd, Jacobs en Aan de Dijk uit Groningen. In de Verkooptuin van De Kruidhof kunt u verder een keur aan vaste planten voor zon en schaduw, keukenkruiden en oude cultuurrozen vinden. Zowel de kwekers als de Kruidhofmedewerkers en vrijwilligers geven graag advies bij de aankoop. Wie thuis is in de wijde omgeving van Buitenpost kan tijdens de Natuurmarkt volop ideeën verzamelen voor activiteiten in de komende periode. Diverse standhouders organiseren workshops of cursussen, van vilten tot tuinonderhoud en van culinair genieten tot het maken van natuurlijke geneesmiddelen. Zoals altijd kunnen bezoekers terecht voor uiteenlopende vormen van kunstnijverheid: bijzondere sieraden, handgemaakte kleding, exclusieve lederen damestassen van eigen ontwerp, handgeweven en geverfde wol en zijde en producten daarvan. Voor wie op zoek is naar een origineel cadeau is een bezoek aan de Natuurmarkt de beste garantie voor succes.

Bloeiende tuinen

Al wandelend kunt u vanaf de Natuurmarkt de tuinen van De Kruidhof binnenlopen. Begin augustus staan heel veel planten prachtig in bloei. De Kruidhof staat bekend om de uitgebreide collectie geneeskruiden, maar wie voor het eerst De Kruidhof bezoekt zal onder de indruk zijn van de variatie, die de zeventien verschillende thematuinen bieden. Met een routebeschrijving of plattegrond kunt u uw weg vinden.

Talant zorgt tijdens de Natuurmarkt voor uw natje en droogje: in en om het tuincafé "De Uithof" kunt u warme en koude dranken, een kop soep of een broodje nuttigen. "It Winkeltsje" is op deze dag gesloten, maar de geschenkartikelen vindt u terug in de stand van Talant bij de ingang van De Kruidhof. Markt, botanische tuin De Kruidhof en het IJstijdenmuseum zijn op woensdag 6 augustus vrij toegankelijk, van 10.00 tot 17.00 uur. Locatie: Buitenpost, Schoolstraat en aangrenzende straten; drie minuten lopen vanaf het station. Tijdens de markt is er geen parkeergelegenheid in de directe omgeving van De Kruidhof. Voor informatie: www.dekruidhof.nl of telefoon 0511 541253.

|                                                           |
|De Kruidhof is in 2008 geopend tot en met 11 oktober, van  |
|dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag  |
|van 12.00 tot 17.00 uur. Op maandag gesloten.              |
|Voor informatie: tel: 0511 541253 of www.dekruidhof.nl     |
|Bezoekadres: Schoolstraat 29 B, 9285 NE  Buitenpost        |
|E-mailadres: info@dekruidhof.nl                            |
---- --