Gemeente Beuningen


Hondenpoep, daar trappen we niet meer in!
Voor veel mensen is de trouwe viervoeter een gezellige huisgenoot. Andere mensen associëren de hond eerder met overlast: loslopende honden en hondenpoep. Toch hoort de hond bij onze samenleving, dus moeten we er samen voor zorgen dat we zoveel mogelijk plezier en zo min mogelijk overlast van honden hebben. Omdat er de laatste tijd weer regelmatig klachten binnenkomen zetten we hieronder nog even kort op een rijtje welke afspraken er gelden voor het uitlaten van honden.

Uitlaatvelden en afvalbakken
Hondendrollen horen niet op de openbare weg. Binnen de bebouwde kom in de gemeente Beuningen geldt daarom een opruimplicht: hondenbezitters moeten zelf de poep van hun hond opruimen. Dat geldt ook voor de goot en het plantsoen. Het is dus verstandig om als hondenbezitter altijd iets bij u te hebben om de uitwerpselen van uw hond op te ruimen. De poep kan onderweg, in een zakje, in een afvalbak worden gedeponeerd. Thuis kan een zakje met poep bij het restafval

Alleen op de aangewezen hondenuitlaatplaatsen, ravotplaatsen en in de berm buiten de bebouwde kom mag hondenpoep blijven liggen. Uitlaatplaatsen zijn grasvelden of grasstroken waar honden hun behoefte kunnen doen. Ravotplaatsen zijn uitlaatplaatsen die geschikt zijn om honden lekker te laten rondrennen. De ravotplaatsen zijn veel groter dan de gewone uitlaatplaatsen en zijn waar nodig goed afgeschermd met een omheining of heggen. Ook hier mag de hondenpoep blijven liggen. De hondenuitlaatplaatsen en ravotplaatsen herkent u aan de palen met het symbool. In wijken waar minder ruimte is om een uitlaatplaats aan te leggen zijn de zogenaamde depodogs geplaatst. Dit zijn afsluitbare afvalbakken voor hondenpoep. Alle uitlaatvoorzieningen worden regelmatig door de gemeente schoongemaakt.

Overige regels en handhaving
Honden mogen alleen loslopen op de aangewezen uitlaatplekken. Buiten de uitlaatplekken moet hij binnen en buiten de bebouwde kom altijd worden aangelijnd. Verder moet voor iedere hond hondenbelasting worden betaald. Het tarief van de hondenbelasting kunt u vinden op de website van de gemeente www.beuningen.nl. Ook moeten alle honden in de gemeente Beuningen een hondenpenning dragen. De hondenpenning wordt verstrekt zodra de hond is aangemeld bij de gemeente voor de hondenbelasting.

De Handhaver Openbare Ruimte ziet toe op de naleving van de regels. De boete voor het laten loslopen van de hond is EUR 60,- per overtreding. Als hondenpoep niet opgeruimd wordt, kan dat een boete opleveren van EUR 90,-. Waar nodig zal een procesverbaal opgemaakt worden.

Meer informatie
De folder `Hondenpoep, daar trappen we niet meer in!' geeft u meer informatie over de regels en de uitlaatvoorzieningen in de gemeente Beuningen. U kunt de folder aanvragen door contact op te nemen met de gemeente via tel. 024-6780800 of info@beuningen.nl.