CDA

Koopmans: Aan de slag met problemen van internationale truckers

Minister Eurlings moet zich inzetten voor vrachtwagenchauffeurs binnen de Europese Unie. CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans heeft daarvoor deze week een plan gelanceerd.

Deze zomer reed hij mee met een vrachtwagenchauffeur, in 2,5 dag van Etten-Leur naar Milaan. âDoor alle regels en beperkingen dreigen chauffeurs een soort boekhouders op de weg te wordenâ, zegt hij nu.

Koopmans heeft een top tien samengesteld van âtruckersergernissenâ. Zo zitten truckers continu te rekenen of ze de volgende parkeerplaats of eindbestemming wel halen zonder de rijtijdenwet of arboregels te overtreden, daarbij incalculerend de kans dat ze in de file terechtkomen. Bovendien is de strijd om een parkeerplek gigantisch, en zorgen de verschillende tolsystemen ervoor dat chauffeurs nu al met minstens 5 verschillende tolkastjes in hun wagen rijden. âMet de EU-uitbreiding heeft hij er straks 27 als het zo doorgaat.â

Koopmans noemt het ook absurd dat binnen de EU verschillend boetebeleid wordt toegepast. âIn Nederland valt aan een politieagent nog wel uit te leggen dat je 5 minuten te lang achter elkaar hebt gereden, omdat je niet direct een parkeerplaats kon vinden. Maar in Italië of Frankrijk geven ze je gerust tot 28 dagen later nog een boete voor die overtreding in Nederland. Dat zou niet moeten kunnenâ, zo zegt het Kamerlid.

De trend van meer regels en beperkingen moet volgens Koopmans worden gestopt om de economische groei niet te schaden. Hij roept de minister op om in Europees verband met zijn collegaâs te zoeken naar oplossingen voor de vervoerssector. Klik hier voor de complete ergernissen-lijst en het puntenplan.

---