Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

6 augustus 2008
Subsidie voor acht Maastrichtse onderzoekers
NWO beloont bijna 200 onderzoekstalenten

Acht onderzoekers krijgen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een subsidie in het kader van de Vernieuwingsimpuls. Het gaat om de zogeheten Veni-subsidies voor jonge, pasgepromoveerde wetenschappers met een opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek (116 subsidies) en de Vidi-subsidies voor jonge, excellente wetenschappers die na hun promotie een aantal jaren onderzoek op postdocniveau hebben verricht en tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied behoren (81 honoreringen). Daarvan zijn er acht (6 Veni, 2 Vidi) werkzaam bij de Universiteit Maastricht (UM)/ het Maastricht Universitair Medisch Centrum (azM).

Drie van de Maastrichtse gehonoreerden, Koen Reesink, Stephane Heymans en Blanche Schroen, zijn verbonden aan het onderzoeksinstituut CARIM van de Universiteit Maastricht, tevens onderdeel van het Maastricht UMC. "Een uitstekend resultaat", aldus Mat Daemen, wetenschappelijk directeur van CARIM. "Het bewijst dat ons beleid om talentvolle onderzoekers te stimuleren zijn vruchten af begint te werpen."

Veni-onderzoekers krijgen in totaal maximaal 208.000 euro over een periode van drie jaar. De Vidi-subsidie bedraagt maximaal 600.000 euro gedurende vijf jaar. De Vernieuwingsimpuls kent drie subsidievormen: naast Veni en Vidi worden jaarlijks ook Vici-subsidies verstrekt voor senior-onderzoekers om een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.

Noot voor de pers:
Hieronder zijn korte beschrijvingen opgenomen van de gehonoreerde UM-projecten.
Voor meer informatie is de afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM bereikbaar via 043 388 5222. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl
De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op Internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Overzicht gehonoreerde Maastrichtse projecten:

Veni

Beter toezicht op Europees beleid
Dr. Philipp Kiiver - Publiekrecht
Het is voor Kamerleden vaak moeilijk om het beleid van de Europese Unie in de gaten te houden. Dit onderzoek gaat na of parlementsleden ook nieuwe benaderingen kunnen en willen gaan volgen om beter toezicht op de EU uit te oefenen.

Astma na vroeggeboorte
Dr. Boris Kramer - Kindergeneeskunde
Vroeggeboorte treedt meestal op na een ontsteking in de baarmoeder. Deze ontsteking verandert de functie van het nog onrijpe immuunsysteem in de longen. Hierdoor wordt de kans op latere astma verhoogd. De mechanismen en de preventie van astma worden bestudeerd in een uniek proefdiermodel.

Hart en vaten als druktemakers
Dr. ir. Koen Reesink - Biofysica
Stijve slagaders, zoals bij hoge bloeddruk, laten het hart harder werken. De onderzoekers ontwikkelen een nieuwe methode waarmee vaatstijfheid en hartbelasting tegelijkertijd bepaald kunnen worden met niet-invasieve echotechnieken en een computermodel. Hiermee zal de behandeling van hoge bloeddruk worden verbeterd.

Kleine moleculen in een groot hart
Dr. Blanche Schroen - Cardiologie
Hoge bloeddruk kan leiden tot hartfalen, één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. De onderzoekers zullen kleine moleculen, microRNAs, bestuderen in gezonde en zieke harten. Om de 'master-switch' van deze moleculen te ontdekken zullen ze gebruik maken van genetica.

Veerkracht na traumatische gebeurtenissen
Dr. Tom Smeets - Faculty of Psychology and Neuroscience Waarom is de ene persoon opgewassen tegen schokkende ervaringen terwijl de ander er zwaar onder lijdt? De onderzoekers zullen nagaan of jeugdtrauma's, gehechtheid, en de gevoeligheid van het stress-systeem een sleutelrol spelen in het vermogen om veerkrachtig te reageren na traumatische gebeurtenissen.

Pacemaker tegen depressie
Dr. Yasin Temel - Neurochirurgie
Hersenen controleren gedrag, hoofdzakelijk met behulp van elektrische stroompjes. Recent is aangetoond dat bij depressie, bepaalde hersengebieden gestoorde elektrische signalen zenden. De onderzoeker richt zich op het herstellen van deze gestoorde hersenactiviteit door met behulp van geïmplanteerde elektroden in de hersenen tegenstroom te geven.

Vidi

Virussen schaden het hart
Dr. Stephane Heymans - Cardiologie
Cardiologie Gewone verkoudheid virussen veroorzaken hartfalen en plotse dood bij jonge mensen. De onderzoekers zullen nagaan welke eiwitten in het bindweefsel van het hart beschermen tegen schade door deze virussen. Resultaten zullen leiden tot nieuwe behandelingen om jongen mensen met hartfalen te helpen.

Strategisch gedrag in dynamische omgevingen
Dr. Ronald Peeters - Algemene Economie
In veel economische situaties verkeren agenten herhaaldelijk in conflict onder mogelijk veranderlijke omgevingsfactoren. Oplossingsconcepten voor het voorspellen van het strategische gedrag bestaan, maar zijn dikwijls niet te berekenen. In dit project worden methoden ontwikkeld en geïmplementeerd die dit probleem oplossen.