Gerechtelijke organisatie

Celstraf en behandeling voor dodelijke steekpartij Bergen

Alkmaar, 6 augustus 2008 - De rechtbank heeft vandaag een -inmiddels- 17 jarige verdachte veroordeeld wegens het doodsteken van M. Tijsen tijdens een kraakfeest in Bergen op 4 november 2007.

Net als de officier van justitie vond de rechtbank moord niet bewezen. Wel is doodslag bewezen verklaard. De verdachte kreeg 18 maanden jeugddetentie. Verder is hij veroordeeld tot plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ), maar dit geheel voorwaardelijk. Als bijzondere voorwaarde bij deze veroordeling is bepaald dat hij zich houdt aan de aanwijzingen van de jeugdreclassering, waaronder het ondergaan van een psychiatrische behandeling. Tot slot is de vordering van de benadeelde partij gedeeltelijk toegewezen.

Het beroep op noodweer danwel noodweerexces is door de rechtbank verworpen. Die vond niet aannemelijk dat verdachte in zo'n benarde positie heeft verkeerd dat hij zich moest verdedigen. Als dat bovendien al het geval was geweest, dan was verdachte te ver gegaan in zijn verdediging door meermalen met een mes in te steken op het slachtoffer. Ook een beroep op noodweerexces wordt verworpen.

Verdachte was ten tijde van de gebeurtenis 16 jaar oud. Hij valt daarmee onder het jeugdstrafrecht. De rechtbank heeft - mede aan de hand van de rapportages van gedragsdeskundigen- geen aanleiding gezien om het volwassenenstrafrecht toe te passen. Volgens het jeugdstrafrecht kan maximaal 24 maanden jeugddetentie worden opgelegd.

De verdachte is onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Die hebben geoordeeld dat hij verminderd tot sterk verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht ten tijde van het feit. De rechtbank heeft daarom de straf op 18 maanden bepaald. Om de kans op herhaling te verminderen hebben de psycholoog en de psychiater geadviseerd verdachte een intensief behandelings- en begeleidingstraject op te leggen. Daarom is aan hem een voorwaardelijke PIJ opgelegd met als bijzondere voorwaarde dat verdachte zich houdt aan de aanwijzingen van de jeugdreclassering en zich laat behandelen in een jeugdpsychiatrisch centrum.

De volledige uitspraaktekst volgt zo spoedig mogelijk.

Bron: Rechtbank Alkmaar
Datum actualiteit: 6 augustus 2008