Nederlands Architectuurinstituut

Jongste generatie architecten stelt welbevinden bewoners voorop
- Jury AM NAi Prijs 2008 maakt
genomineerden beste gebouw bekend

De jury van de AM NAi Prijs 2008 heeft uit 76 inzendingen de volgende gebouwen genomineerd voor het beste gebouw van een jonge architect: Witbrant West in Tilburg van JMW, Paviljoen Strand aan de Maas in Rotterdam van Monadnock, Villa Overgooi in Almere van Next Architects, en Villa 1 op de Veluwe van Powerhouse Company. In november wordt de winnaar bekend gemaakt. Dit bureau wint een geldbedrag van 10.000 euro. Op de avond van de prijsuitreiking publiceert NAi uitgevers het boek `Facts & Forms' waarin de genomineerde gebouwen uitgebreid belicht worden en de winnaar een prominente plaats krijgt.

De prijs is een initiatief van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en hoofdsponsor AM, gebiedsontwikkelaar van woonomgevingen, stedelijke centra, kantoren(parken) en winkelcentra. Het NAi en AM willen met de AM NAi Prijs de uitzonderlijke positie en de kwaliteit van de jonge architecten in Nederland belichten: het architectuurklimaat in Nederland onderscheidt zich van dat van andere landen, omdat architecten in Nederland al op jonge leeftijd de kans krijgen om daadwerkelijk gebouwen te realiseren.

Jurering
De juryleden waren onder de indruk van het niveau van alle inzendingen voor de AM NAi Prijs 2008. "Als de aangemelde gebouwen als maatstaf kunnen worden beschouwd, dan is er volgens de jury weinig reden om pessimistisch te zijn over de toekomst van de Nederlandse architectuur. De jonge architectengeneratie bewijst te beschikken over vakbekwaamheid en over het vermogen om complexe opgaven tot een goed einde te brengen. Daarbij getuigen veel bouwwerken van een zichtbaar plezier in het ontwerpen," zegt jurylid Mariet Schoenmakers (directeur gebiedsontwikkeling van AM). Naast Mariet Schoenmakers bestaat de jury van deze editie van de AM NAi Prijs uit Tracy Metz (schrijver en journalist bij NRC), Jeroen van Schooten (voorzitter van de BNA en architect bij bureau Meyer en van Schooten), Jacob van Rijs (architect bij bureau MVRDV) en juryvoorzitter Ole Bouman (directeur NAi). De jury bezocht een selectie van bouwwerken die in aanmerking kwamen voor nominatie en nomineerde uiteindelijk vier gebouwen.

De jury over de vier genomineerde gebouwen:


* Witbrant West in Tilburg van JMW: "Met hun glazen puien, zowel aan het balkon als aan de galerij, maken de woningen een gerieflijke indruk. Het neutrale grid biedt ruimte voor toekomstige veranderingen in indeling en gebruik. Dit draagt sterk bij aan de duurzaamheid van het complex."

* Paviljoen Strand aan de Maas in Rotterdam van Monadnock: "Het demontabele paviljoen voor het stadsstrand in het centrum van Rotterdam laat zien hoe met beperkte middelen een sterke blikvanger tot stand kan worden gebracht."

* Villa Overgooi in Almere van Next Architects: "De manier waarop de architect erin is geslaagd om vanuit de gecompliceerde situatie van een collectief opdrachtgeverschap tot een zo overtuigend woongebouw te komen, verdient veel waardering."
* Villa 1 op de Veluwe van Powerhouse Company : "De architectuur van de woning in de Veluwse bossen is uitgesproken expressief, zonder meedogenloos te worden. Ook conceptueel en landschappelijk is het een overtuigend ontwerp."

Nieuwe generatie
Sinds het ontstaan van de AM NAi Prijs (voorheen NAi prijs) 10 jaar geleden nemen AM en het NAi een verschuiving waar in de houding van de jongste generatie architecten. "Waar eerdere generaties vooral opvielen door het conceptuele gehalte van hun werk, lijkt de nadruk nu weer meer komen te liggen op het comfort van een gebouw ten behoeve van het welbevinden van de gebruiker," concludeert Ole Bouman.