Waterschap Vallei & Eem

gefaseerd aan

Waterschap pakt Laakkades gefaseerd aan

Waterschap Vallei & Eem kiest voor een gefaseerde aanpak van de versterking van de Laakkades tussen het Eemmeer en Amersfoort. Dit om mogelijke vertraging voor een deel van het project te voorkomen. De Laakkades worden versterkt om wateroverlast voor inwoners tegen te gaan. De huidige kades voldoen niet meer aan de normen van de provincie. Het waterschap werkt hierbij samen met de gemeenten Amersfoort, Bunschoten en Nijkerk.
Fietsers langs de Laak
Fietsers langs de Laak

Het waterschap heeft voor een fasering van de versterking van de Laakkades gekozen om mogelijke vertraging voor een deel van het project te voorkomen. Er wordt namelijk onderzocht of verbreding van de Laak voor recreatie op grondgebied van de gemeente Nijkerk kan worden gerealiseerd. Het is een wens van de gemeenten Amersfoort, Bunschoten en Nijkerk om recreatie een plek te geven in de plannen rond de Laak. Zolang hier nog onduidelijkheid over is, kan het Kadeverbeteringsplan voor dit gedeelte niet ter inzage worden gelegd. Door te kiezen voor fasering kan al wel gestart worden met de versterking van de Laakkades op de rest van het traject.

Fasen Laakkades

Het Kadeverbeteringsplan Laakkades wordt opgedeeld in drie fasen. In fase een worden de verbetermaatregelen ten noorden van de Bunschoterweg aan de kant van Bunschoten uitgevoerd. Deze maatregelen worden versneld uitgevoerd om goed aan te sluiten op de aanleg van een fietspad door de gemeente. De uitvoering start najaar 2008.

In fase twee wordt het Kadeverbeteringsplan ter inzage gelegd voor het traject aan de kant van Nijkerk vanaf de knik van de Laak tot aan het Eemmeer. De terinzagelegging zal in september 2008 plaatsvinden. Daarna start de grondverwerving voor de dijkverzwaring.

Fase drie gaat om het traject tussen de Bunschoterweg en de knik aan de Amersfoortse kant en het traject tussen de knik en Vathorst. Er wordt voor oktober een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd waarbij wordt onderzocht of extra verbreding van de Laak op grondgebied van de gemeente Nijkerk kan worden gerealiseerd. Grondeigenaren langs de Laak aan de kant van Nijkerk worden binnenkort door het waterschap benaderd om te praten over de mogelijkheden.