Raad van State


woensdag 6 augustus 2008
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.
wethouders van Tytsjerksteradiel heeft opgelegd aan een inwoner van Tytsjerk vanwege het gebruik van een hogedrukspuit aan de Lytse Geast in Tytsjerk. Hij gebruikt de hogedrukspuit om onder meer caravans en aanhangwagens schoon te spuiten. Het college heeft de dwangsom opgelegd, omdat het vindt dat de inwoner voor het schoonspuiten een milieuvergunning nodig heeft. De inwoner is het daar niet mee eens. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200800778/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Nijefurd heeft verleend aan Harry's Vuurwerkhal voor de opslag en verkoop van consumentenvuurwerk aan particulieren aan de Lutswei in Workum. Volgens een inwoner van Workum is de verkoop van vuurwerk op dat adres in strijd met het bestemmingsplan. Verder vreest hij voor parkeer- en verkeersoverlast. (zaaknummer 200800664/1) Zitting over de zogenoemde melding die het college van burgemeester en wethouders van Arnhem heeft aanvaard. Deze melding heeft betrekking op een hoogspanningslaboratorium van Kema Nederland aan de Utrechtseweg in Arnhem. De melding maakt de verplaatsing van het laboratorium op het terrein mogelijk. De buurtvereniging Hoogstede-Klingelbeek vindt dat het college de melding niet had mogen aanvaarden, omdat zij vrezen voor een toename van geluidsoverlast. Verder vinden zij de nieuwe locatie niet veilig, omdat deze dichterbij hun woningen is. (zaaknummer 200800627/1)

14.30 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland om de bezwaren tegen de melding die betrekking heeft op het chemisch bedrijf van Dupont de Nemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht niet-ontvankelijk te verklaren. Het provinciebestuur heeft eerder de melding aanvaard. De melding maakt verhoging van de productiecapaciteit van het bedrijf mogelijk. Verder ziet de melding op maatregelen die de uitstoot van stoffen naar de lucht beperken. De Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven heeft hiertegen bezwaren ingediend. Het college is niet inhoudelijk op de bezwaren van de stichting ingegaan, omdat zij volgens hem te laat bezwaar heeft gemaakt. De stichting bestrijdt dit. Daarom komt zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200801232/1)