Leaving Fear Behind (Angst achter je laten)

06/08/2008 06:02

PR Newswire

BEIJING, August 6 /PRNewswire/ --

In het geheim gemaakte film toont de ware gevoelens van de Tibetanen

Tibetanen spreken over Tibet, China en de Olympische Spelen

Informatiebijeenkomst voor de media en
vertoning van de film
6 augustus 2008 12:00
Beijing

Vandaag zal in de stad waar de XXIXe Olympische Spelen gehouden worden, een unieke film vertoond worden voor de wereldmedia. De film is in het geheim gemaakt in Tibet en werd het land uitgesmokkeld een paar dagen voor de opstand in maart. "Leaving Fear Behind" (Angst achter je laten) is een documentaire van 25 minuten, gemaakt door een groep moedige Tibetaanse filmmakers. De film toont wat de bevolking van Tibet denkt over de overheersing door China, de relevantie en symboliek van de Olympische Spelen en de terugkeer van de Dalai Lama.

Dhondup Wangchen (een boer) en zijn vriend Golog Jigme (een monnik) zijn filmers uit Oost Tibet, die zichzelf de kunst van het filmen hebben geleerd. Zij hebben in het geheim meer dan 35 uur aan interviews met gewone Tibetanen opgenomen. De film gaat over drie onderwerpen: de Chinese overheersing in Tibet, de Olympische Spelen in Beijing en de Dalai Lama.

De filmmakers hadden een videocamera die US$300 kostte en hadden nauwelijks ervaring, maar zij zijn op weg gegaan met een motorfiets en zijn naar de afgelegen streken van Oost Tibet gegaan en hebben het Tibetaanse plateau doorkruist. Vanaf het begin was hun doel om stemmen uit Tibet naar de Spelen in Beijing te brengen. "Het is voor Tibetanen erg moeilijk om naar Beijing te gaan en daar hun stem te laten horen. Daarom hebben we besloten om de ware gevoelens van Tibetanen door middel van deze film te tonen", stelt de filmmaker Dhondup Wangchen in zijn film.

Er werden tussen oktober 2007 en maart 2008 meer dan 100 interviews opgenomen. De interviews bevatten de diepste gevoelens van Tibetanen van allerlei afkomst: boeren, zakenlieden, studenten, nomaden en monniken, jong en oud. De authenticiteit van hun reacties spreekt eenvoudig en welsprekend over levens gekenmerkt door onderdrukking en discriminatie:

Citaten van mensen die geïnterviewd zijn:

"Wij zouden best blij zijn met de Spelen, maar veel wordt verkeerd voorgesteld. China heeft de Spelen gekregen op voorwaarde dat de situatie in China en Tibet beter zou worden."

". . . buitenstaanders denken misschien dat Tibetanen erg goed behandeld worden en erg gelukkig zijn. Maar de waarheid is dat Tibetanen niet de vrijheid hebben om over hun lijden te spreken."

"Voor iedere Tibetaan zijn er tien tot vijftien Chinezen. De Chinezen zijn overal in deze Tibetaanse gebieden."

"Zelfs als ik mijn leven zou moeten geven, zodat deze boodschap gezien wordt door de Dalai Lama, dan sta ik daarvoor klaar en ik verwelkom deze kans."

Alle twintig mensen die in de film verschijnen, hebben toestemming gegeven om hun gezichten in de film te laten zien - wat een groot persoonlijk risico inhoudt. Wangchen onthulde dat sommige van de geïnterviewde mensen "zeiden dat wij absoluut hun gezichten moesten laten zien, anders was het niet de moeite waard om met hen te spreken," zo sterk was hun verlangen om terug te vechten tegen de verhalen vanuit Beijing over Tibet.

Tijdens het gevaarlijke filmen werkte Dhondup Wangchen onder de codenaam Jigme ("Onbevreesd" in het Tibetaans). Zijn codenaam en de moed van iedereen die met de film te maken heeft, heeft de naam van de film geïnspireerd: Jigdrel, wat vertaald betekent: "Leaving Fear Behind" (Angst achter je laten).

Kort nadat zij op 10 maart 2008 hun bandjes het land uit hadden gestuurd, zijn Dhondup Wangchen en Golog Jigme gearresteerd. Zij zitten nog steeds gevangen. Dhondup Wangchen is voor het laatst gezien in gevangenschap in Guangsheng Binguan in Xining (Qinghai). Golog Jigme in voor het laatst gezien in een gevangenis in de stad Lingxia (Gansu).

Hun bandjes zijn naar Zwitserland gebracht, waar de uiteindelijke versie werd gemonteerd door de neef van Wangchen, Gyaljong Tsetrin. Gyaljong Tsetrin, die in 2002 uit Tibet ontsnapte, heeft Filmen voor Tibet opgericht om deze film te produceren.

Meer informatie is te vinden op www.leavingfearbehind.com en de film is daar ook online te bekijken.

Web site: http://www.leavingfearbehind.com

Dechen Pemba, Londen, +44-778-482-3907 (Engels, Duits, Mandarijns, Tibetaans), Kelsang Gope, Zurich, +41-79-506-8512 (Engels, Duits, Tibetaans), of Gyaljong Tsetrin, Zurich, +41-76-462-6768 (Tibetaans), allen namens Filmen voor Tibet.