Meeste discriminatie op de arbeidsmarkt vindt plaats op leeftijd

06/08/2008 09:03

Intelligence Group

Leeftijdsdiscriminatie vindt vooral plaats vanaf 36 jaar

Werkgevers discrimineren werknemers het meest op basis van leeftijd. De kans dat iemand op leeftijd wordt gediscrimineerd is bijna 4 keer zo groot als op geslacht en etniciteit. Bijna een kwart van de werknemers uit de Nederlandse beroepsbevolking geeft aan dat bij hun op de werkvloer weleens mensen zijn afgewezen vanwege hun leeftijd. Deze leeftijdsdiscriminatie begint in de perceptie van de respondenten vooral vanaf 36 jaar. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group waarvoor in juni 2008 737 werkzame personen uit de Nederlandse beroepsbevolking zijn ondervraagd naar discriminatie op de werkvloer.

Discriminatie komt het meest voor op basis van leeftijd

In het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek zijn werkzame personen uit de Nederlandse beroepsbevolking gevraagd naar hun ervaring met discriminatie op de werkvloer. Volgens de respondenten vindt discriminatie vooral plaats op basis van leeftijd. Dit komt bijna 4 keer zo vaak voor dan discriminatie op geslacht of etniciteit. Bijna een kwart (22%) van de ondervraagden heeft aangegeven dat in hun organisatie wel eens kandidaten worden afgewezen vanwege de leeftijd. Daarentegen denkt slechts 6 procent van de respondenten dat het afwijzen van kandidaten wel eens plaatsvindt vanwege geslacht of etniciteit.

Leeftijdsdiscriminatie vooral vanaf 36 jaar

De personen die hebben aangegeven leeftijdsdiscriminatie in hun organisatie te ervaren, is vervolgens gevraagd vanaf welke leeftijd dit het geval was. In de perceptie van de respondenten gebeurt dit vooral vanaf 36 jaar: 66 procent ziet leeftijdsdiscriminatie vooral bij kandidaten van 36 jaar en ouder. Een derde van de ondervraagden ziet leeftijdsdiscriminatie ook gebeuren bij personen jonger dan 36 jaar.

Discriminatie naar leeftijdcategorieën

16 - 25: 16%

26 - 35: 18%

36 - 45: 31%

46 - 55: 26%

Ouder dan 56: 9%

Leeftijdsdiscriminatie vindt voornamelijk plaats bij het aannemen

Verder blijkt dat als leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer voorkomt, dit voornamelijk het geval is bij het (niet) aannemen van kandidaten: 20 procent van de ondervraagden is het hiermee eens. Daarnaast is een gedeelte van de respondenten van mening dat leeftijdsdiscriminatie begint bij het uitnodigen van de sollicitanten (16%). Verder geeft 15 procent aan dat leeftijddiscriminatie plaatsvindt bij het belonen van werknemers, gevolgd door discriminatie bij promotie (doorgroeien) met 11 procent. Volgens Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group, schrijven werkgevers die discrimineren op leeftijd in bepaalde beroepsgroepen soms wel 50 tot 70 procent van hun arbeidspotentieël af. Dit is een 'luxe' die niemand zich kan veroorloven in deze tijd. In de komende jaren zal door de krapte van de arbeidsmarkt winst behaald worden met het aantrekken en behouden van ervaren werknemers en niet zo zeer met het aantrekken van starters.

De werkgever die nog steeds moeite heeft om de mindset te veranderen als het gaat om het aannemen van oudere werknemers, wordt meer en meer geconfronteerd met een structurele krappe arbeidsmarkt. Van belang is om in organisaties een leeftijdsbewust personeelsbeleid te ontwikkelen, welke het leren en het blijven ontwikkelen van competenties van oudere medewerkers, bevordert.

Technische verantwoording

Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) is een continu onderzoek dat sinds 2003 maandelijks wordt afgenomen onder ongeveer 1.400 unieke respondenten per maand. Op jaarbasis worden meer dan 16.000 personen ondervraagd die representatief zijn voor de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking (de NBB inclusief studenten en scholieren). De respondenten worden gewogen op basis van CBS-cijfers met betrekking tot opleidingsniveau, geslacht, leeftijd en onderwijsvolgend versus niet-onderwijsvolgend.

De data die ten grondslag liggen aan dit artikel zijn verzameld in juni 2008. Aan 737 respondenten werden de volgende stellingen voorgelegd en de volgende vragen gesteld:

"In de organisatie waar ik werk worden wel eens kandidaten afgewezen vanwege hun leeftijd: ja/nee."

"In de organisatie waar ik werk worden wel eens kandidaten afgewezen vanwege hun geslacht: ja/nee."

"In de organisatie waar ik werk worden wel eens kandidaten afgewezen vanwege hun etniciteit: ja/nee."

"Komt binnen uw organisatie leeftijddiscriminatie voor met betrekking tot: het uitnodigen van sollicitanten, het aannemen van kandidaten, het promoveren van werknemers, het belonen van werknemers, de verdeling van werkzaamheden?"

"U gaf aan dat er binnen uw organisatie wel eens kandidaten worden afgewezen vanwege hun leeftijd. Vanaf welke leeftijd is dat het geval?"





http://www.intelligence-group.nl