Gemeente Amsterdam



woensdag 6 augustus 2008, 09.00 uur

PERSBERICHT

Jaarverslag 2007 Commissie voor de Politieklachten Amsterdam-Amstelland is verschenen

De Commissie voor de Politieklachten Amsterdam-Amstelland is wettelijk verplicht en onafhankelijk. De Commissie adviseert de korpsbeheerder sedert 1986 over de afdoening van klachten over het optreden van ambtenaren van politie.

Jaarverslag 2007:

meer adviezen aan de korpsbeheerder, meer klachtonderdelen en meer hoorzittingen

In 2007 zijn 547 klachten ingediend, opnieuw een paar minder dan het voorgaande jaar. Het aantal klachtonderdelen (wat op de complexiteit van de klacht wijst) is in totaal met ruim 8% toegenomen.

Het aantal klachtzaken dat in 2007 is afgerond, steeg iets. Het percentage bemiddelde klachten blijft tussen 45 en 48% schommelen. De Commissie bracht 193 adviezen aan de korpsbeheerder uit. In 40 klachten adviseerde de Commissie een klacht niet in behandeling te nemen. In de overige 153 klachten deed de Commissie uitspraken over (on)gegrondheid van 492 klachtonderdelen. Het percentage gegrond verklaarde klachtonderdelen is in het verslagjaar ten opzichte van 2006 gestegen (van 16% naar 22%).

In de aard van de politiegedragingen waarover werd geklaagd, hebben zich in het verslagjaar enige veranderingen voorgedaan. Net als voorgaande jaren werd het meest geklaagd over de bejegening. Nieuwkomers in de 'top tien' zijn klachten over boeien en over schade. Verdwenen uit de 'top tien' zijn onvoldoende informatie verstrekken en het weigeren van identificatie door de politie.

De behandelduur daalde met ruim 13% tot 299 dagen. De Commissie heeft tot een andere procedure besloten en zal deze in september invoeren. Zij hoopt daarmee de behandelduur in de toekomst nog verder te bekorten.

Naast het cijfermatige gedeelte bespreekt de Commissie ieder jaar in haar jaarverslag enkele bijzondere onderwerpen die in de schijnwerpers zouden moeten staan. In het Jaarverslag 2007 zijn dit onder meer wat betreft het optreden van de politie: o Over de betrouwbaarheid van verklaringen
o Optreden zonder rechtsgrond
o Discriminatie
o Identificatieplicht
o Samenwerken met anderen
o Voorwaarde voor heenzenden?
Over deze zeven onderwerpen heeft de Commissie aanbevelingen gedaan. Enige andere onderwerpen hebben meer met de klachtprocedure te maken: o Artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering o Bevoegdheid
o Onevenredige belasting
o Oude klachten
o Camera beelden
o Doorlooptijden
o Bemiddeling
o Rapporteren

Voor de redactie:

Een exemplaar van het jaarverslag kan worden opgevraagd bij de Commissie voor de politieklachten op 020-552 3440. De voorzitter van de Commissie, de heer mr. N.F. van Manen, is vandaag (woensdag 6 augustus 2008) tussen 15.00 en 18.00 uur voor een toelichting op het jaarverslag bereikbaar op 06-47 78 65 07.


---- --