Ministerie van Financiën

De Nederlandse Staat heeft landenrisico's op Indonesië afgedekt


nieuwsbericht | 06-08-2008 | Directie Voorlichting

Het ministerie van Financiën heeft EUR 150 miljoen van de landenrisico's die de Nederlandse Staat heeft op Indonesië afgedekt door credit default swaps (CDS's). Dit is de eerste reeks transacties na de succesvol afgesloten pilot uit 2007 waarmee EUR 60 miljoen is afgedekt. In totaal heeft de Nederlandse Staat nu EUR 210 miljoen van de landenrisico's op Indonesië afgedekt door CDS's. Deze CDS's zijn afgesloten bij banken.

Met het succesvol afsluiten van deze transacties heeft het ministerie van Financiën een uniek instrument beschikbaar om landenrisico's af te dekken. Met de ruimte die met deze CDS's onder het landenplafond op Indonesië gecreëerd is, kan er meer export naar Indonesië mogelijk gemaakt worden.

Om de landenrisico's op Indonesië met CDS's af te dekken, is het standaard CDS-contract aangepast zodat ook de leningen die zijn gedekt door de exportkredietverzekeraars (EKV-leningen) onder het contract vallen. De Nederlandse Staat is er in geslaagd deze aangepaste CDS's kostendekkend af te sluiten. Dit betekent dat de kosten van deze aangepaste CDS's minimaal worden gedekt door de premie die de Nederlandse Staat in het verleden heeft ontvangen voor deze landenrisico's.

Buitenlandse EKV's hebben ook interesse getoond in dit op EKV's toegesneden instrument. Indien andere EKV's ook besluiten dit instrument te gebruiken, draagt dit bij aan een verdere ontwikkeling van dit specifieke CDS marktsegment. Dit vergroot de liquiditeit van deze aangepaste CDS's, waardoor de kosten hiervoor mogelijk naar beneden kunnen gaan.

Achtergrond

Landenrisico's zijn kredietrisico's die de Nederlandse Staat loopt op andere landen, bijvoorbeeld door het financieren van export transacties. De Nederlandse Staat herverzekert grote niet privaat verzekerbare betalingsrisico's om Nederlandse export naar met name opkomende markten, het Midden Oosten en ontwikkelingslanden te faciliteren. Het herverzekeren van deze betalingsrisico's gebeurt via de exportkredietverzekeringsfaciliteit (EKV-faciliteit) van de Nederlandse Staat.

Een Credit Default Swap (CDS) is een overeenkomst tussen twee partijen waarbij het kredietrisico van een derde partij wordt overgedragen.

Meer informatie


* Eerder nieuwsbericht: `De Nederlandse Staat dekt landenrisico's af'

* Informatie over de uitvoering van de Nederlandse exportkredietverzekeringsfaciliteit

* Wetsvoorstel tot wijziging van kaderwet financiële verstrekkingen Financiën


* Laatst aangepast: 06-08-2008