Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


05.08.2008

Commissie versoepelt verwerkingsmogelijkheden dierlijke bijproducten

De Europese Commissie verruimt de mogelijkheden voor bepaalde categorie 3-verwerkingsbedrijven om slachtbijproducten te verwerken die afkomstig zijn uit bedrijfsruimten die zijn erkend volgens de hygiƫneverordening 853/2004.

In bijlage V bij Verordening (EG) nr. 1774/2002 is bepaald dat dierlijke bijproducten moeten worden verwerkt op een ander terrein dan waar zij zijn verzameld, tenzij het in een volledig afgezonderd gebouw gebeurt. Verwerking van producten die via een transportsysteem rechtstreeks uit het slachthuis komen is onder bepaalde voorwaarden wel toegestaan.

Om de praktische toepassing van deze bepalingen te vergemakkelijken wordt het bevoegde autoriteiten in de lidstaten nu middels Verordening (EG) Nr. 777/2008 toegestaan van deze bepalingen af te wijken en het binnenbrengen van categorie 3-materiaal afkomstig uit andere krachtens Verordening (EG) nr. 853/2004 goedgekeurde bedrijfsruimten toe te staan, onder voorwaarden die de bestrijding van de risico's voor de volks- en diergezondheid beogen.

Definitie bloedmeel
Genoemde wijzigingsverordening is tevens benut om de definitie van bloedmeel in bijlage I te veranderen, opdat zij voortaan ook betrekking heeft op producten verkregen uit de warmtebehandeling van bloedfracties en bestemd voor diervoeding of biologische meststof.