Woonbond


06-08-2008

Uniforme regels voor brandveiligheid

De ministerraad heeft onlangs besloten dat in iedere gemeente de brandveiligheidseisen hetzelfde moeten zijn. Er komen daarom landelijke uniforme regels, die beschreven staan in het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken, kortweg het Gebruiksbesluit. Daarnaast wil VROM het aantal gebruiksvergunningplichtige bouwwerken met 80 procent verminderen, watt de administratieve lastendruk sterk verlaagt. Van minder brandveiligheid zou geen sprake zijn, omdat altijd aan de regels moet worden voldaan.

Op dit moment staan de voorschriften voor brandveilig gebruik van gebouwen in de lokale bouwverordening. Die kunnen per gemeente verschillen. De voorschriften in het landelijke Gebruiksbesluit, dat de gemeentelijke bouwverordeningen vervangt, komen inhoudelijk overeen met de eisen zoals de VNG die heeft geformuleerd in haar Modelbouwverordening. Daarentegen is de gebruiksvergunningplicht voor bouwwerken waarin meer dan 50 personen tegelijk verblijven, niet meer noodzakelijk. De algemene regels zorgen, in combinatie met een meldingsplicht, voor een voldoende brandveilig gebruik. Daarnaast behoudt de gemeente de bevoegdheid aanvullende eisen te stellen aan het brandveilig gebruik. Er is dan ook geen sprake van een lager niveau van brandveiligheid.

Na een gebruiksmelding, die minstens vier weken voor ingebruikname van bijvoorbeeld een horecapand moet worden gedaan, kan de gemeente of brandweer ter plekke controleren of het bouwwerk en het gebruik daarvan inderdaad aan de gestelde brandveiligheidseisen voldoet. In tegenstelling tot wat de VNG meldt is het niet zo dat een gemeente alleen achteraf mag controleren. In september wordt het Gebruiksbesluit besproken in de Ministerraad. Naar verwachting zal het besluit medio 2008 in werking treden.