Het Nederlandse Rode Kruis

Persberichten

Rode Kruis levert noodhulp na ontdekking MRSA in verpleeghuis Bernardus

Het Rode Kruis zet dagelijks 20 vrijwilligers in voor de dringende verzorging van patiënten in verpleeghuis Bernardus in Sassenheim. Door de uitbraak van de MRSA-bacterie kampt het verpleeghuis met een acuut tekort aan personeel. Inmiddels zijn vier gevallen van MRSA op de afdeling Dever in het verpleeghuis ontdekt, waaronder twee vaste medewerkers.
100 vrijwilligers vangen acuut tekort aan personeel op Om verdere besmetting te voorkomen, is het vaste personeel dat in aanraking is gekomen met de besmette afdeling momenteel niet inzetbaar. Maar liefst 100 vrijwilligers van het Rode Kruis zijn de afgelopen dagen in de weer geweest om de patiënten van zo goed mogelijke zorg te voorzien. Naast handelingen als bedden opmaken, hulp bij aankleden, wassen en eten, zijn de vrijwilligers ook actief in de afdelingskeukens. Niet alleen bieden de vrijwilligers een directe lastenverlichting, ook krijgen de bewoners extra aandacht die in goede aarde valt.

Onder controle
Bij de 48 bewoners van de afdeling Dever en alle medewerkers die de afgelopen tijd op deze afdeling hebben gewerkt, is donderdag 25 juli een uitstrijkje gemaakt om te onderzoeken of de bacterie zich wellicht onder meer mensen heeft verspreid. Binnen een week krijgt Bernardus de resultaten van het onderzoek. In de tussentijd zijn er uit voorzorg enkele afdelingsregels opgesteld om verdere verspreiding te voorkomen.

"Ondanks de nieuwe gevallen van MRSA op de afdeling hebben we alles nog steeds onder controle", zegt Margriet Adriaanse, afdelingsmanager van Dever. "Er is een projectteam gevormd van eigen deskundigen, die ondersteund worden door een hygiënist en een microbioloog. Dit team handelt volledig volgens het landelijke protocol dat voor deze situatie geldt. Alle medewerkers, van linnenkamer tot paramedische dienst, weten wat er moet gebeuren. We krijgen veel hulp van collega's en vrijwilligers uit de eigen organisatie en dat waarderen we zeer. Daarnaast zijn we bijzonder onder de indruk van de hulpverlening die het Rode Kruis ons biedt."

Het Nederlandse Rode Kruis
Mensen in nood, na rampen en calamiteiten, kunnen rekenen op directe hulp van het Nederlandse Rode Kruis. Voor het Rode Kruis zijn 338 afdelingen in het land actief, met in totaal 34.000 vrijwilligers. Ook internationaal zet het Nederlandse Rode Kruis zich in voor de meest kwetsbare mensen.

Over Dever
De afdeling Dever biedt plaats aan 16 dementerende ouderen en 32 sociaal geriatrische cliënten die naast verzorging extra persoonlijke begeleiding en structuur nodig hebben. Verpleeghuis en woonzorgcentrum Bernardus is onderdeel van zorgorganisatie Valent.