Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden stelt EVI ultimatum voor geluidsoverlast

De gemeente Coevorden heeft Europark Vuilverbrandingsinstallatie (EVI) een ultimatum gesteld om de overschrijding van de geluidsnormen te beëindigen. Het bedrijf heeft in de afgelopen week twee vooraankondigingen ontvangen waarin de gemeente aankondigt de milieuvergunning te handhaven. Bovendien gaat de gemeente akoestisch onderzoek laten doen omdat niet alle geluidsbronnen van de stoomturbine zijn meegenomen in de aanvraag voor de milieuvergunning. De gemeente Coevorden informeert alle bewoners van de woonwijk De Heege deze week hierover per brief.

In januari 2007 is een milieuvergunning verleend aan EVI Nederland voor het plaatsen van een stoomturbine op het bedrijfsterrein in Coevorden. Vanaf begin juli 2008 zijn er klachten binnengekomen bij de provincie en gemeente Coevorden over geluid dat afkomstig is uit deze stoomturbine. Het geluid wordt veroorzaakt door het doorblazen van de stoomleidingen wat nodig is voor het opstarten van de stoomturbine. Dit doorblazen leidt tot een overschrijding van de geluidsnorm in milieuvergunning

In gesprek

De gemeente is voortdurend in gesprek met de bedrijfsleiding van EVI over maatregelen om de geluidsoverlast te beperken. EVI heeft op aandringen van de gemeente nog een extra geluidsdemper geplaatst. Bovendien is met het bedrijf afgesproken dat het doorblazen van de stoomleidingen alleen nog overdag zal plaatsvinden. Omdat EVI aangaf dat de problemen van tijdelijke aard zouden zijn - de stoomturbine zou in week 29 opgestart worden- heeft de gemeente de overschrijding van de geluidsnormen tijdelijk gedoogd. Toen echter bleek dat het bedrijf geen zekerheid kon geven over de definitieve opstart van de turbine en daarmee de einddatum van de overlast, heeft de gemeente op 29 juli een eerste vooraankondiging gestuurd. Hierin staat dat het bedrijf binnen 14 dagen moet voldoen aan de milieuvergunning. Gebeurt dit niet, dan gaat de gemeente verder met het handhavingstraject.

Milieuvergunning

Op 31 juli is de tweede vooraankondiging verstuurd omdat nu is gebleken dat in de aanvraag voor de milieuvergunning niet alle geluidsbronnen van de stoomturbine zijn meegenomen. Er zal een nieuw akoestisch onderzoek moeten worden gedaan om te kijken of en in hoeverre daardoor sprake zal zijn van een extra geluidsbelasting als de turbine straks draait. Als blijkt dat deze hoger is zullen wellicht aanvullende maatregelen moeten worden genomen.