Persberichten stad Utrecht, 10.20 uur

Utrecht, 06-08-2008

Negen dagen onderdak

UTRECHT Een automobilist bleek in de vroege ochtend van woensdag 6 augustus niet alleen zonder rijbewijs te rijden, hij had ook nog een straf tegoed.

Rond 04.00 uur zagen agenten op de Europalaan een auto met een kapot achterlicht rijden. De bestuurder, een 49-jarige man uit Leiden, kreeg een stopteken. Bij de controle bleek dat het rijbewijs van de Leidenaar ongeldig was verklaard. Ook had hij nog een boete van 570 of negen dagen vervangende hechtenis open staan. Daarop werd de verdachte aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

De verdachte kreeg bekeuringen voor het rijden zonder rijbewijs en met een kapot achterlicht. Omdat hij de boete van 570 niet kon betalen, moet hij de vervangende hechtenis van negen dagen uitzitten.

Geen origineel slot

UTRECHT Een jongeman werd aan het begin van de nacht van dinsdag 5 op woensdag 6 augustus aangehouden omdat hij op een gestolen fiets reed.

Rond 00.30 uur zagen agenten een fietser zonder verlichting over de busbaan op de Weg naar de Parkwijk rijden. De fietser, een 19-jarige jongeman uit Utrecht, werd aan de kant gezet. Daarbij zagen de agenten dat het originele slot van de fiets ontbrak. Bij navraag bij de meldkamer bleek dat de fiets van diefstal afkomstig was. Daarop werd de Utrechter aangehouden en de fiets werd in beslag genomen. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten.

Gestolen auto

UTRECHT - Twee inzittenden van een auto gingen er aan het begin van de nacht van dinsdag 5 op woensdag 6 augustus vandoor. Eén werd aangehouden.

Rond 00.30 uur wilden agenten een auto op de Rijnlaan controleren en gaven de bestuurder een stopteken. Hij reed echter door, de Waalstraat en vervolgens de Runstraat in. Ter hoogte van de Volkerakstraat stopte de auto. Vervolgens sprongen de twee inzittenden er uit en gingen er te voet vandoor. De agenten sprongen ook uit hun auto en zetten te voet de achtervolging in.

Eén van de verdachten, een 21-jarige man met een vooralsnog onbekende woonplaats, verstopte zich tussen geparkeerde autos en ging op de grond liggen. Dat mocht niet baten: hij werd aangehouden, maar verzette zich hevig en moest met vereende krachten worden geboeid. De andere verdachte wist te ontkomen.

De auto bleek eind juli na een woninginbraak in Utrecht te zijn gestolen. Het voertuig is in beslag genomen. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Het onderzoek naar hem en de ontkomen verdachte wordt voortgezet.

Poging straatroof

UTRECHT Aan het begin van de nacht van dinsdag 5 op woensdag 6 augustus probeerde een jongen een vrouw van haar laptoptas te beroven. Zij wist dit te voorkomen.

Rond 00.25 uur stapte een 30-jarige vrouw uit Utrecht op de Burgemeester Norbruislaan op de bushalte bij de sporthal uit de bus. Zij zag daar een groepje jongelui staan en één van die jongens liep achter haar aan. Plotseling pakte hij haar laptoptas beet, maar de Utrechtse liet niet los. De verdachte bleef aan de tas rukken, waardoor het slachtoffer tegen een auto aanviel. Nog liet zij niet los en schreeuwde om hulp. Daarop liet de verdachte de tas los en rende zonder buit weg.

De verdachte was een getinte jongen van 14/15 jaar, ± 1.60 meter, kort donker haar en hij had een donkere broek en een wit shirt aan.

Aan getuigen van de poging tot straatroof wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht noord op telefoonnummer 0900-8844.

Openbare dronkenschap

UTRECHT Aan het begin van de nacht van dinsdag 5 op woensdag 6 augustus werd een man voor openbare dronkenschap aangehouden.

Rond 00.15 uur kreeg een 38-jarige man uit Utrecht op de Neude een bekeuring omdat hij op straat bier dronk. Terwijl een agent de bekeuring uitschreef, spraken meerdere omstanders de agenten aan en meldden dat de Utrechter meerdere mensen had lastiggevallen. Daarop verzochten de agenten de Utrechter naar huis te gaan. Hij bleef echter vervelend aanwezig, waarna hij voor openbare dronkenschap werd aangehouden.

Onderweg naar het politiebureau probeerde hij tot tweemaal toe de zijruit uit de politieauto te koppen. Hij werd vervolgens onder controle gehouden. In het politiebureau Utrecht centrum bleef hij zeer agressief en moest door meerdere agenten onder controle worden gebracht. Daarna is hij per politiebus overgebracht naar het arrestantencomplex en is daar voor de nacht ingesloten. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Wheely

UTRECHT Na een achtervolging werd op dinsdagavond 5 augustus een motorscooter in beslag genomen.

Rond 22.00 uur zagen agenten een motorscooter met een behoorlijke snelheid de Van Hoornekade oprijden. Zij gingen achter de scooter aan en zagen dat de bestuurder een wheely maakte. Uiteindelijk lukte het hen de motorscooter op de Adriaan van Bergenstraat aan de kant te krijgen. De bestuurder, een 19-jarige jongeman uit Utrecht, kreeg een proces-verbaal voor de wheely. De motorscooter werd voor nader technisch onderzoek in beslag genomen.