Universiteit Twente

Vidi en Veni 2008

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vijf jonge, excellente UT-wetenschappers een Vidi-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt maximaal 600.000 euro. Hiermee kan de onderzoeker vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en één of meer onderzoekers aanstellen.

De Vidi-subsidie is bestemd voor onderzoekers die na hun promotie een aantal jaren onderzoek op postdocniveau hebben verricht. De onderzoekers hebben daarbij vernieuwende ideeën gegenereerd en deze succesvol zelfstandig tot ontwikkeling gebracht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. In totaal stuurden 393 onderzoekers een onderzoeksplan naar NWO. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers uit binnen- en buitenland. Uiteindelijk werden er 81 voorstellen gehonoreerd.

Behalve vijf Vidi-subsidies heeft NWO ook twee Veni-subsidies aan UT-wetenschappers toegekend. De Veni-subsidies zijn bedoeld voor recent gepromoveerde onderzoekers, die hiermee gedurende drie jaar ideeën kunnen ontwikkelen en onderzoeken. De subsidie bedraagt maximaal 208.000 euro per onderzoeker.

Hieronder een overzicht van de gehonoreerde onderzoeksprojecten.

VIDI:

Harnessing novel materials for spintronics
Dr. Tamalika Banerjee, EWI
Spin-electronics uses both the charge and spin of an electron. In this research, functional properties of novel material systems will be harnessed and their spin-transport properties studied at the nanoscale. This will enable fabrication of spintronic devices with diverse functionalities than existing today.

Gedistribueerde zoekenmachines: wie biedt op de query 'Britney Spears'?
Dr.ir.Djoerd Hiemstra, EWI
Internetzoekmachines analyseren alle gegevens die doorzocht moeten worden op een centrale plek alvorens er queries beantwoord kunnen worden. Dit onderzoeksproject onderzoekt mogelijkheden om queries te verdelen over een groot aantal kleine, zelfstandige zoekmachines die gezamenlijk zoekdiensten aanbieden.

Spintronica: op weg naar slimmere computerchips Dr.ir. Michel de Jong, EWI
Naast de elektrische eigenschappen van elektronen maakt spintronica ook nog gebruik van een magnetische eigenschap, de elektron spin, waardoor nieuwe functies mogelijk worden gemaakt. Dit onderzoek is gericht op het beteugelen van deze elektron spin in silicium, het werkpaard van de moderne elektronica.

Nieuwe generatie microreactoren voor waterstof
Dr. ir. Martin van Sint Annaland, TNW
Voor kleinschalige waterstofproductie is hoge energie-efficiëntie essentieel. Dit wordt mogelijk gemaakt door membranen die selectief waterstof doorlaten, te integreren in een nieuw type microreactor. In dit onderzoek worden fundamentele modellen en geavanceerde meettechnieken gebruikt om deze nieuwe klasse van mircroreactoren te bestuderen.

Op de tast in de atomaire wereld
Dr.ir. Niels Tas, EWI
In de zgn. "atomaire krachten microscoop" worden oppervlakken afgetast met een zeer scherpe naald. Het doel van dit onderzoek is om elementen zoals sensoren in te bouwen in de naald, zodat de mechanische microscoop sneller, nauwkeuriger en gevoeliger kan worden.

VENI:

Slimme zoutjes voor betere botten
Dr. Pamela Habibovic, TNW
Wanneer bij een auto-ongeluk een groot stuk bot verbrijzelt, zal de chirurg voor de behandeling wat bot weghalen uit een ander lichaamsdeel. Dit is schaars en het oogsten ervan geeft overlast en complicaties. Dit onderzoek richt zich op het maken van kunstmatige implantaten met zouten die botgroei stimuleren.

Origami op microschaal met waterdruppeltjes
Dr.ir. Joost van Honschoten, EWI
De huidige technieken om microscopisch kleine systemen te maken zijn tweedimensionaal. Dit onderzoek gebruikt een soort origami om nieuwe driedimensionale elementjes te fabriceren, zoals bijvoorbeeld microrobots, micronaaldjes, of schakelaartjes. Voor het vouwen wordt gebruikgemaakt van de krachtige oppervlaktespanningen van vloeistofdruppels.

Voor meer informatie over de NWO-subsidies zie www.nwo.nl.

Laatst gewijzigd op 06-08-2008 10:54:13