Oproep DHIN: geen snoep voor Nepalezen

06/08/2008 11:32

Dental Health International Nederland

Linschoten - In een brief aan de touroperators roept Dental Health International Nederland (DHIN) reizigers naar Nepal op geen snoep te geven aan de Nepalese bevolking. In de brief wordt de aandacht gevestigd op de effecten van het uitdelen van snoep op de mondgezondheid van de Nepalese bevolking. Reizigers worden gevraagd vooral tandenborstels en tandpasta aan de inwoners te geven. James Huddleston Slater, voorzitter van DHIN en vrijwillig tandarts in Nepal, werkt samen met vele andere vrijwillige tandartsen aan de verbetering van de Nepalese mondgezondheid. "Het is dramatisch wat we daar meemaken. Complete gebitten zijn letterlijk weggevreten door de cariës (gaatjes). Vaak zit er niets anders op dan tanden en kiezen te trekken om de pijn weg te nemen."

Tijdens het werk in Nepal kwam DHIN erachter dat Westerse reizigers vaak snoepgoed geven aan de bevolking. Met alle gevolgen van dien. De arme Nepalese bevolking heeft weinig tot niets. En dat is confronterend voor een reiziger die het zelf zo goed heeft. Vaak grijpen reizigers dan naar snoep als een soort 'pleister op de wonden'. DHIN heeft gemerkt dat toeristen er simpelweg niet bij stilstaan als ze hun snoep uitdelen. Aangezien de Nepalese bevolking niet gewend is aan het nuttigen van suikers en hun tanden niet of nauwelijks verzorgen, rotten ze gewoon weg. De mensen lijden pijn, kunnen daardoor nauwelijks eten en daardoor weer niet werken. Daarom zou het veel beter zijn om de arme bevolking een tubetje tandpasta en een tandenborstel te geven. "Dat is pas ècht aardig en bovendien heel nuttig", zegt Huddleston Slater. De fluoride in tandpasta maakt het tandglazuur sterker en beschermt het gebit.

De bij reizigers geliefde Mount Everest ligt op de grens van Nepal en Tibet en trekt duizenden bezoekers. Veel reizigers willen met eigen ogen 'het dak van de wereld' bewonderen. Veel toeristen reizen dezelfde route. In het Khumbu dal, zoals het gebied heet, worden vaak dezelfde dorpen bezocht, terwijl andere dorpen weinig trekkers zien. Uit ervaring van de vele tandartsen die jaarlijks in Nepal hun diensten aanbieden, blijkt dat de Nepalese bevolking langs de bereisde gebieden een zeer slechte mondgezondheid heeft. Wie plannen heeft Nepal of andere onderontwikkelde landen te bezoeken, wordt verzocht tandenborstels en tandpasta mee te nemen voor de arme bevolking en laat zijn snoep in de tas.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.dhin.nl