Ingezonden persbericht


Birmingham, 5 augustus 2008

Mecanoo architecten wint competitie voor bibliotheek van Birmingham

Mecanoo architecten, onder leiding van Francine Houben, heeft de competitie gewonnen voor het ontwerp van de nieuwe bibliotheek van Birmingham. Mike Whitby, leider van de Birmingham City Council, maakte dit dinsdag 5 augustus bekend. De bibliotheek, die met haar 31.000 m2 de grootste van Europa wordt, komt op een prominente locatie aan het Centenary Square in het centrum van Birmingham. Door de samenvoeging van de drukst bezochte bibliotheek van Europa met het Birmingham Repertory Theatre krijgt de stad een cultureel centrum met state-of-the-art voorzieningen. De investeringskosten bedragen ca. 250 miljoen euro. In 2013 zal de bibliotheek haar deuren openen.

Francine Houben: "Ik ben blij en trots dat wij zijn gekozen om het ontwerp te maken voor deze bibliotheek. Het is niet alleen een bibliotheek, maar ook het beroemde Birmingham Repertory Theatre. Het wordt het sociale hart van Birmingham. Mecanoo houdt ervan onvergetelijke collectieve ruimtes te maken, zowel binnen als buiten. We willen een warm en uitnodigend gebouw ontwerpen: een 'people's palace'."

Mike Whitby: "Door de creativiteit, visie, ervaring en internationale kennis van Mecanoo ben ik ervan overtuigd dat dit bureau de perfecte keuze is om ons te helpen een innovatief gebouw van wereldklasse te ontwerpen, waar de mensen van Birmingham trots op kunnen zijn. Hun enthousiasme, visie en expertise bij het ontwerpen van visueel opwindende en tegelijkertijd praktische en gebruiksvriendelijke gebouwen heeft de doorslag gegeven."

Mecanoo architecten versloeg concurrenten uit een internationale shortlist bestaande uit: Norman Foster, Foreign Office Architects, Hopkins Architects, Rem Koolhaas, Schmidt Hammer Lassen en Wilkinson Eyre.

Mecanoo wordt bijgestaan door Merkx+Girod en Theateradvies uit Nederland en Buro Happold en Davis Langdon Schuman Smith uit Groot Brittannië.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jane Quinn van Bolton+Quinn: Tel: 0207 221 5000 Email: jq@boltonquinn.com

Fotograph: Technische Universiteit Delft Bibliotheek

Fotograph Christian Richters

Kind regards,

Ayla Ryan
public relations/acquisitions

Mecanoo Architecten b.v.
P.O. Box 3277, 2601 DG Delft, The Netherlands
Oude Delft 203, 2611 HD Delft, The Netherlands
phone +31 (0) 15 279 81 00
www.mecanoo.com

ayla.ryan@mecanoo.nl
direct +31 (0) 15 279 81 34