Gemeente Den Helder

Nieuwe Helderse kade officieel in gebruik

op: 2008-08-06

Het bevoorradingsvaartuig Pool Express heeft als eerste zeeschip afgemeerd aan de nieuwe multipurposekade (voorheen Visserijkade) in de buitenhaven van Den Helder. Met de aankomst van dit offshorevaartuig is deze geheel gerenoveerde en verbrede kade officieel in gebruik genomen. Een kleine delegatie heeft dit officiële moment bijgewoond. Pas als ook de Onderzeedienskade klaar is volgt de opening van het totale project. Dat zal begin 2009 zijn.

De bevoorrader Pool Express, van Vroon Offshore Services uit Den Helder, werd verwelkomd door vertegenwoordigers van direct bij het project betrokken partijen, waaronder de hoofdaannemer, de gemeente Den Helder en de provincie Noord-Holland. Havenwethouder Cor Hienkens overhandigde kapitein Luc van de Berg een schildje met daarop het wapen van de gemeente Den Helder. Havenmeester Ellen Boers trakteerde namens de gemeentelijke Havendienst de bemanning van de Pool Express op taart.

"De aankomst van de Pool Express", stelde wethouder Cor Hienkens, "is een markant moment voor de ingebruikname van het eerste deel van het project Herinrichting Rijkszeehaven Den Helder, waarin gemeente en provincie samen 13 miljoen euro investeren. Niet alleen voor de offshore-industrie en de visserij is deze kade van groot belang, maar ook voor de Tall Ships' Races 2008 manifestatie die van 20 tot en met 23 augustus wordt gehouden. We kunnen hiermee Den Helder weer goed op de kaart zetten." Volgens kapitein Luc van de Berg is erg uitgekeken naar extra kaderuimte in Den Helder. Hiermee krijgt de offshore-industrie extra armslag.

De nu in gebruik genomen Multipurposekade is 195 meter lang en heeft een oppervlak van 2.300 vierkante meter. De verbreding en renovatie van deze kade is in opdracht van de gemeente Den Helder uitgevoerd door Ballast Nedam Infra Noord West en maakt deel uit van het grote project Herinrichting Rijkszeehaven Den Helder dat in haar totaal in december van dit jaar wordt opgeleverd. Dan is namelijk ook de naastgelegen Onderzeedienstkade klaar. De officiële opening volgt begin 2009.