Artis

Amsterdam, 6 augustus 2008

Persbericht

Zomerse geboortegolf in Artis

In Artis vindt momenteel een ware geboortegolf plaats. De laatste aanwinst is een jonge keizertamarin. De keizertamarin is een klauwaapje en dankt zijn naam aan z'n grote witte hangsnor. Ook het op 30 juli geboren jong heeft al een bescheiden snorretje. Naast de geboorte van de keizertamarin is Artis de afgelopen tijd verblijd met de geboortes van zebraatje Jambo, zeeleeuwtje Noa, babygorilla Dayo, vier makaken, twee nylgautjes en twee helmkasuarissen. Ook de dwergoestiti's hebben twee jongen gekregen. De dwergoeistiti is het kleinste aapje ter wereld.

Klauwaapjes zijn familie van kleine Zuid-Amerikaanse apen die in het regenwoud voorkomen. De keizertamarin werd pas in 1907 ontdekt en draagt zijn naam eigenlijk ten onrechte; de preparateur die het eerste exemplaar opzette, krulde voor de grap de punten van de grote witte hangsnor met vet omhoog. Daardoor leek het dier wel wat op keizer Wilhelm.

Het mannetje van de keizertamarin helpt actief na de geboorte door de jongen aan te pakken en schoon te wassen. De eerste zes tot acht weken draagt vooral hij de jongen op zijn rug en neemt moeder ze alleen over om te zogen. De keizertamarin is opgenomen in een Europees fokprogramma (EEP). Met behulp van fokprogramma's wordt de soort, in de loop van de tijd, behoed voor uitsterven.

Alle jonge dieren zijn deze zomer te bewonderen in Artis. Artis is in de zomer dagelijks geopend van 09.00 uur tot 18.00 uur, maar tijdens de ZOOmeravonden op zaterdag in juni, juli en augustus tot zonsondergang.