Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 6 augustus 2008

Veni-subsidies voor negentien jonge onderzoekers van UvA en AMC

Gepubliceerd op 6 augustus 2008

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft negentien jonge, recent gepromoveerde onderzoekers een Veni-subsidie toegekend voor onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) of het AMC. De subsidie bedraagt maximaal 208.000 euro. De wetenschapper kan hiermee drie jaar onderzoek doen en ideeën ontwikkelen.

In totaal ontvangen 116 onderzoekers 24 miljoen euro aan Veni-subsidies. Voor het eerst krijgen meer dan honderd onderzoekers tegelijk subsidie. NWO besloot tot het recordaantal toekenningen na de grote hoeveelheid aanvragen; in totaal schreven 644 onderzoekers een voorstel. De 116 winnaars, onder wie 46 vrouwen, zijn geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek.

De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls, die is opgezet in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten. NWO betaalt voor het eerste het hele bedrag zelf zodat universiteiten en instituten geen eigen bijdragen meer leveren. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers).

De toekenningen

De herschaling van hypotheekmarkten - dr. Manuel Aalbers (Sociale Geografie)
Hypotheekmarkten zijn van grote invloed op de economie. Door de tijd heen zijn hypotheekmarkten steeds minder lokaal en meer nationaal en mondiaal geworden. Dit onderzoek gaat na wie dit proces stuurt en wat de gevolgen zijn van deze herschaling voor hypotheeknemers en -gevers.

Gezonde landen, gezonde mensen - dr. Onyebuchi Arah (Sociale Geneeskunde)
Zowel persoonlijke als collectieve omstandigheden bepalen de gezondheid van individuen. Aan de hand van gegevens van een kwart miljoen mensen in zeventig landen analyseert Arah welke persoonlijke risicofactoren en welke collectieve determinanten gelden voor chronische ziekten. Ook de collectieve determinanten van de chronische ziektebehandeling worden onderzocht.

Communicating agents, errors and efficiency - dr. Tamás Biró (Linguistics)
Hoe kunnen we goed communiceren als onze spraak fouten bevat? Zijn die fouten van invloed op het aanleren van taal door kinderen en veranderingen in taal? Met computers simuleert Biró een gemeenschap van communicating agents, waarvan de taalcapaciteit ook een nieuwe speech error model bezit.

Oude bomen moet je niet verplaatsen? - dr. Birte Forstmann (Psychologie)
Naarmate mensen ouder worden passen ze zich minder makkelijk aan hun veranderlijke omgeving aan. Dergelijk verlies aan mentale flexibiliteit treft echter niet iedereen even hard. Forstmann onderzoekt welke neurocognitieve mechanismen bijdragen aan individuele verschillen in adaptieve controle tussen ouderen.

Nieuw Nederland of New York? - dr. Michiel van Groesen (Geschiedenis) Zowel Engeland als de Nederlandse Republiek maakte aan het eind van de zeventiende eeuw aanspraak op Nieuw Nederland/New York. Van Groesen analyseert de beeldvorming van deze kolonie in Nederlandse en Engelse prenten, pamfletten, kaarten en andere propaganda. Hij vergelijkt deze Europese beelden met de ervaringen van Amerikaanse kolonisten in dit gebied.

The mathematics of norm enforcement - dr. Davide Grossi (Informatica) Iedere samenleving is gevormd door normen die voorschrijven wat verplicht, toegestaan en verboden is. Normen hebben adequate handhaving nodig om te voorkomen dat ze geen betekenis hebben. Grossi ontwikkelt wiskundige modellen om vast te stellen wat de beste manier is om bepaalde normen te handhaven.

Waar relativiteitstheorie marsmannetjes tegenkomt - dr. Atakan Gürkan (Astronomie)
Twee recente ontdekkingen in de astronomie zijn de aanwezigheid van zeer jonge sterren rond een groot zwart gat in het centrum van de Melkweg en planeten buiten ons eigen zonnestelsel. Deze systemen vertonen opvallende fysische overeenkomsten. Gürkan wil met zijn onderzoek de oorsprong en mogelijk ook het lot van deze systemen ontdekken.

Een zoektocht naar nieuwe pulsars met LOFAR - dr. Jason Hessels (Astronomie)
Pulsars hebben de hoogste dichtheden, de sterkste magnetische velden, en de snelste rotatieperioden van alle waargenomen sterren. Een pulsar is een snel ronddraaiende neutronenster die elektromagnetische straling uitzendt in de vorm van snelle pulsen. Met de LOFAR radiotelescoop kan Hessels honderden nieuwe pulsars ontdekken die hij gebruikt om de pulsarbevolking van het melkwegstelsel en de extreme fysica van pulsars te bestuderen.

Effects of 'internal border control' for immigrant crime and detention
- dr. Arjan Leerkes (Amsterdamse School voor Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek)
Maatregelen om illegalen uit te sluiten van sociale voorzieningen en de arbeidsmarkt vormen een steeds belangrijker instrument van restrictieve immigratiepolitiek, zowel in de Europese Unie als de Verenigde Staten. Over de vraag of zulke 'binnenlandse grenscontroles' illegaal verblijf tegengaan is weinig bekend. Wel lijken ze onder de resterende Nederlandse illegalen te hebben geleid tot meer criminaliteit en detentie. Leerkes maakt een vergelijking tussen (lid)staten in de Verenigde Staten en de Europese Unie - waarin gebieden met meer en minder sterk ontwikkelde binnenlandse grenscontroles met elkaar worden vergeleken.

Immune system and cancer - dr. Karene Mahtouk (Pathologie) Cellen van het immuunsysteem beschermen organismen tegen ziekte. De functie van immuuncellen wordt sterk bepaald door eiwitten. Als de activiteit van eiwitten niet goed geregeld is, kan dit leiden tot kanker. Mahtouk onderzoekt de rol van een van die eiwitten door die op te wekken of te onderdrukken.

Fingerprinting the cosmic fireball - dr. Paul McFadden (Institute for Theoretical Physics)
De huidige melkwegstelsels zijn gegroeid van kleine deiningen in de vuurbal die het vroege universum vulde. McFadden onderzoekt hoe die golven zijn gevormd: ontstonden ze tijdens een periode van uitzonderlijk snelle expansie of door de ineenstorting van een vorig universum?

Kalende haarvaten als oorzaak voor diabetes - dr. Max Nieuwdorp (Inwendige Geneeskunde)
Verlies van suikerketens op de vaatwand (glycocalyx) gaat gepaard met vaatproblemen bij patiënten met diabetes. Nieuwdorp kijkt of (erfelijk) verlies van deze suikerketens ook betrokken is bij het ontstaan van diabetes. Ook onderzoekt hij of huidige diabetesmedicatie verlies van suikerketens tegengaat.

Niet één pot nat - dr. Katja Peijnenburg (Evolutiebiologie) Het is lang verondersteld dat kleine zeebeestjes niet snel evolueren, maar het tegendeel lijkt waar. De onderzoekers testen dit aan de hand van het DNA van twee soorten zeebeestjes die duizenden jaren geleden geïsoleerd zijn geraakt in mariene meren.

Understanding jets from black holes - dr. David Russell (Astronomie) Zwarte gaten zijn de meest fysiek extreme objecten in het universum. Jets - `straalstromen' en de snelste objecten in het universum - worden voortgestuwd in de buurt van zwarte gaten. Russell onderzoekt hoe deze jets ontstaan en de wijze waarop ze het universum opwarmen.

Zoekmachine met schoonmaakwoede - dr. Cees Snoek (Informatica) Mensen benoemen afbeeldingen op internet massaal, maar rommelig. Snoek bestudeert hoe multimedia-analyse de beeld- en tekstinhoud kan opschonen. De opgeschoonde data dient als invoer voor een intelligente zoekmachine die mensen helpt om ook onbenoemde beelden, zoals videofragmenten, terug te vinden.

De dynamiek van ultrakoude atomen - dr. Michiel Snoek (Institute for Theoretical Physics)
Ultrakoude atomen kunnen in kunstmatige roosters van laserlicht gevangen worden. Hiermee kan de kwantummechanische beschrijving van materie zowel in rust als in beweging heel precies getest worden. Dit onderzoek richt zich op het gedrag van ultrakoude atomen uit evenwicht, om dynamische kwantumprocessen, zoals het meetproces, te beschrijven.

Reuma ontwricht - dr. Sander Tas (Klinische Immunologie en Reumatologie)
Reuma is een chronische ontstekingsziekte van de gewrichten. De onderzoeker bestudeert welke boodschapper-eiwitten betrokken zijn bij de ontstekingsreactie. Vervolgens worden deze eiwitten selectief geremd met gentherapie om de ziekte langdurig te onderdrukken.

Brengen beschadigde bloedvaten het brein op hol? - dr. Erwin van Vliet (Center for Neuroscience)
Bij epilepsiepatiënten kunnen de eigenschappen van bloedvaten in het brein veranderen, waardoor stoffen en bloedcellen het brein binnendringen die de epilepsie kunnen verergeren. Van Vliet bestudeert hoe dit mogelijk is en of dit is te herstellen.

Hoe praten eiwitten met elkaar? - dr. Jocelyne Vreede (Computational Chemistry and Physics)
Vluchtige contacten tussen eiwitten sturen processen aan in een cel. Dergelijke contacten zorgen er ook voor dat een cel kan reageren op zijn omgeving. Met behulp van computermodellen bekijkt de onderzoeker dit soort contacten in eenvoudige eiwitsystemen.

Verwijzingen

NWO Vernieuwingsimpuls
Bron: UvA Persvoorlichting