Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Mantelzorger mag niet worden gediscrimineerd

Het Europese Hof van Justitie heeft onlangs geoordeeld dat de Europese richtlijn tegen discriminatie in arbeid en beroep ook geldt voor mantelzorgers.

Het Hof deed de uitspraak in de zaak van de Britse secretaresse Sharon Coleman. Zij vond dat haar toenmalige werkgever haar tegenwerkte bij de zorg voor haar gehandicapte kind. Flexibele werktijden werden geweigerd en er werden denigrerende opmerkingen over haar en haar kind gemaakt.

Het arrest

Het Europese Hof van Justitie stelde haar in het gelijk. Een werkgever die een werknemer niet in staat stelt om flexibel te werken, zodat de werknemer kan zorgen voor zijn of haar gehandicapte kind, handelt in strijd met het verbod op directe discriminatie, zo oordeelde het Hof.

WGBH/cz

De CG-Raad vindt dit een belangrijke stap voorwaarts. Het Hof ziet deze situatie namelijk als een directe vorm van discriminatie. Dat wil zeggen: in dit soort gevallen mag er geen uitzondering worden gemaakt. In Nederland is de Europese richtlijn tegen discriminatie in arbeid en beroep uitgewerkt in de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGBH/cz). Dit arrest heeft ook invloed op de manier waarop de WGBH/cz voortaan wordt uitgelegd. Als over die uitleg meer duidelijkheid bestaat, komen wij daar uiteraard op terug.

Verdere informatie


* NRC-artikel 'Doorbraak bij Europees Hof' over de uitspraak.
* Uitspraak van het Hof in casus C-303/06: Coleman versus Attridge Law en Steve Law van 17 juli 2008 (Nederlandse tekst).

(Geplaatst: 6 augustus 2008)

---