Leefbaar Rotterdam


woensdag, augustus 06, 2008

Rotterdam weer thuis

Maandagavond was het zover; het voormalig passagiersschip van de Holland-Amerika Lijn, Rotterdam, meerde definitief af in haar thuishaven. In september 1958 werd het schip te water gelaten op de RDM werf, waarna het tien jaar de transatlantische route Rotterdam - New York bevoer. Het is het grootste passagierschip ooit in Nederland gebouwd en een Rotterdams symbool van de wederopbouw.

Het stoomturbineschip Rotterdam bezat een voor die tijd vooruitstrevend ontwerp met ranke schoorstenen ver naar achteren geplaatst en een hoog dekhuis. Het profiel was destijds controversieel maar werd later gemeengoed. Ondanks het moderne ontwerp werd het schip al spoedig door de tijd ingehaald. De opkomst van het straalvliegtuig maakte de overtocht per boot achterhaald en het schip werd omgebouwd tot luxueus cruisschip. Nadat het in september 1997 door de HAL uit de vaart werd genomen is het schip nog een paar jaar onder de naam Rembrandt ingezet als cruiseschip in de Bahama's. Na faillissement van de rederij werd het in de VS letterlijk aan de ketting gelegd en later als schroot verkocht. Uiteindelijk belandde het schip in 2003 in de inboedel van (de inmiddels beruchte) Joep van den Nieuwenhuizen.

In 1997 gingen er voor het eerst in de Rotterdamse gemeenteraad stemmen op om het schip van de HAL over te nemen en veilig te stellen als een stuk Rotterdamse naoorlogse geschiedenis. De deal met de rederij liep stuk vanwege het kostenplaatje en de exorbitante eisen die de HAL aan de gemeente stelde in ruil voor het schip. Onder het Leefbaar college werd de terugkeer van de Rotterdam geregeld maar wel onder de voorwaarde dat de gemeente alleen de kosten op de wal voor haar rekening zou nemen. Deze kosten bedragen zon 12 miljoen euro. De verbouwing en aanpassing van het schip zelf, die in plaats van 25 miljoen 175 miljoen gekost hebben, komen voor rekening van de exploitant.

Hoewel het schip maandag door duizenden Rotterdammers werd begroet, van wie er velen op of aan de Rotterdam gewerkt hebben, was er van gemeentewege helaas niets georganiseerd om de thuiskomst een feestelijk tintje te geven. De Rotterdam ligt aan de kop van Katendrecht en zal daar dienst doen als zaal en congrescentrum met hotel en restaurant. Daarnaast is er een rol weggelegd als opleidingscentrum voor het Albeda college. Er wordt uitgegaan van een half miljoen bezoekers per jaar.