Gemeente Heemskerk


woensdag, 06 augustus 2008

Burgemeester Nawijn wordt Mayor for Peace

Op 6 augustus ondertekende burgemeester Nawijn een brief om 'burgemeester voor vrede' te worden. De werkgroep Vrouwen voor Vrede IJmond bezoekt ook de burgemeesters van Beverwijk, Castricum, Uitgeest en Velsen met het verzoek om de campagne 'Mayors for Peace' te onderschrijven. Er is gekozen om dat nu te doen, omdat elk jaar op 6 augustus de Hiroshima herdenking plaatsvindt waarbij stil wordt gestaan bij de verwoestende werking van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.


Uit handen van Vrouwen voor Vrede IJmond nam burgemeester Nawijn namens Heemskerk een vlag voor Vrede in ontvangst. Daarna tekende hij de overeenkomst om 'Mayor for Peace' te worden. Hij bekrachtigde de ondertekening met de woorden: "Er kan toch geen mens tegen vrede zijn."

Nucleaire vrije wereld
Burgemeester Akiba van Hiroshima is in het najaar van 2003 de '2020 Vision Campagne' gestart, met als doel een nucleaire vrije wereld te bereiken in 2020. Wereldwijd worden burgemeesters door de heer Akiba opgeroepen om deze campagne te steunen. Deze heeft een oorsprong in 1982 toen, door het initiatief van de toenmalige burgemeesters van Hiroshima en Nagsaki 'Mayors for Peace' werd opgericht tijdens een speciale VN-zitting over ontwapening .

De leden van 'Mayors for Peace' zijn burgemeesters van steden overal ter wereld die formeel hun steun geven aan het programma om solidariteit tussen steden te bevorderen en om tot een totale afschaffing van kernwapens te komen. Dit programma biedt een mogelijkheid om nationale grenzen te overstijgen en gezamenlijk te werken aan nucleaire ontwapening.

Mayors for Peace
Ongeveer 2230 burgemeesters uit 130 landen doen al mee. In Nederland staat de teller op 38 waaronder burgemeester Job Cohen van Amsterdam, Ivo Opstelten van Rotterdam en voormalig burgemeester Wim Deetman van Den Haag. Vrouwen voor Vrede IJmond wil graag dat deze lijst wordt aangevuld met de burgemeesters uit de IJmond.

De oproep die de vrouwen doen aan de burgemeesters gaat vergezeld van adhesiebetuigingen van verschillende groepen, organisaties, politieke partijen en kerken in de IJmond. Vrouwen voor Vrede IJmond bezoeken 6 augustus ook de burgemeesters van Beverwijk en Velsen, op 13 augustus de burgemeester van Uitgeest en op 20 augustus de burgemeester van Castricum.

---