Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


06.08.2008

Duitse biodieselindustrie vreest nieuwe accijnsverhoging

Het Verband der Deutschen Biokratfstoffindustrie e.V. (VDB) heeft de vrees uitgesproken dat de reeds in crisis verkerende Duitse biodieselindustrie begin 2009 zal bezwijken als de regering haar plannen doorzet om de accijns op biodiesel verder te verhogen.

De Duitse regering heeft aangekondigd de accijns op biodiesel, thans 0,15 per liter, per 1 januari a.s. te willen verhogen naar 0,21 per liter biodiesel. Volgens de Duitse biodieselproducenten, die vanwege de gesubsidieerde import van Amerikaanse B99-biodiesel al een groot deel van hun productiecapaciteit onbenut laten en die door de accijns van 0,15 hun tariefvoordeel t.o.v. minerale diesel hebben verloren, kan de voorziene verhoging wel eens leiden tot het einde van de Duitse voorsprong op biobrandstoffengebied. Er zijn reeds fabrieken gesloten, en in 2009 zullen opnieuw fabrieken moeten sluiten. Hierdoor kan Duitsland alleen aan zijn verplichtingen op het gebied van de verkoop van biobrandstoffen voldoen door biodiesel te importeren.

Duitsland beschikt met 5 miljoen ton over de grootste productiecapaciteit voor biodiesel van Europa. Een groot deel daarvan wordt als gevolg van de combinatie van per 1 januari jl. ingevoerde accijns en de goedkope import van B99 al niet meer benut. Zo is Campa, de grootste fabriek met een capaciteit van 150.000 ton, in mei met produceren gestopt.