Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 6 augustus 2008

Acht Vidi-subsidies voor onderzoek aan de UvA

Gepubliceerd op 6 augustus 2008

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan acht jonge excellente wetenschappers een zogeheten Vidi-subsidie toegekend om onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) te doen. Elke onderzoeker ontvangt maximaal 600.000 euro. Hiermee kan de wetenschapper vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen.

De Vidi-subsidie is bestemd voor onderzoekers die na hun promotie een aantal jaren onderzoek op postdocniveau hebben verricht. Zij hebben daarbij vernieuwende ideeën gegenereerd en deze succesvol zelfstandig tot ontwikkeling gebracht. De onderzoekers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. In totaal dienden 393 onderzoekers een onderzoeksplan in bij NWO. Uiteindelijk werden 81 voorstellen voor honorering geselecteerd, waarvan acht voor onderzoek aan de UvA.

De gehonoreerde aanvragen

Symmetrie in quantumfysica - dr. Ruth Britto (Theoretische Natuurkunde)
Symmetrie in quantumtheorie bepaalt in botsingen van energierijke protonen de produktie van verschillende deeltjes. Britto streeft er in haar onderzoek naar de oorsprong van deze symmetrie te verklaren, met als doel betere voorspellingen voor botsingsprocessen, die kunnen leiden tot het ontdekken van nieuwe deeltjes.

Verleiding 2.0 - dr. Moniek Buijzen (Communicatiewetenschap) De wereld van jongeren is doordrenkt van commercie. Websites, games, mobiele telefoons: adverteerders vinden steeds nieuwe manieren om ze te verleiden. Buijzen bekijkt hoe kinderen en tieners daarmee omgaan en wat de toenemende commercialisering betekent voor hun geluk en gezondheid.

Neutrino's: boodschappers uit het heelal - dr. Aart Heijboer (Astro-deeltjesfysica)
Om de meest energetische objecten in het heelal te bestuderen, gaat Heijboer een nieuw boodschapperdeeltje gebruiken: het neutrino. Daartoe bouwt de onderzoeker een enorme detector op de bodem van Middellandse zee. In dit onderzoek gaat hij de methodes ontwikkelen om de signalen van die detector optimaal te gebruiken.

Nerveuze ontsteking - dr. Wouter de Jonge (Gastroenterologie) Het centrale zenuwstelsel speelt een sturende rol in ontstekingsreacties. Biologen onderzoeken hoe de grote hersenzenuw de herkenning van bacteriën in de darm regelt en hoe dit gegeven toegepast kan worden in de behandeling van chronische darmontstekingsziekten.

Afvalverwerking verbeteren bij hersenziektes - dr. Eric Reits (Celbiologie & Histologie)
Veel hersenziektes ontstaan door samenklonterende eiwitten die daardoor schadelijk zijn. Reits wil de vuilnisdienst in de cel benutten om deze klonterende eiwitten efficiënt te recyclen. Hij gaat verschillende afvalverwerkingsroutes in de cel onderzoeken en activeren om de schadelijke ophoping van eiwitten tegen te gaan of eenmaal gevormde afvalbergen op te ruimen.

Zaadcellen maken in het lab - dr. Sjoerd Repping (Geneeskunde) Per hartslag maakt een man 1000 zaadcellen. De ontwikkeling van stamcel in de zaadbal tot volwaardige zaadcel duurt ruim twee maanden. Repping gaat met DNA-technologie iedere stap in deze ontwikkeling volgen, en vervolgens in het laboratorium nabootsen.

The Moduli Space of Curves - dr. Sergey Shadrin (Wiskunde) Tweedimensionale oppervlaktes (zoals een bol, torus, of pretzel) met een algebraïsche structuur erop vormen zeer non-triviale objecten die vooral belangrijk zijn in de moderne mathematische fysica. Shadrin bestudeert deze objecten waarbij hij verschillende methodes, afkomstig uit de kwantumtheorie en topologie, gebruikt.

Slapen om te leren? - dr. Lucia Talamini (Psychologie) Volgens recent onderzoek wordt overdag opgeslagen informatie tijdens de slaap opnieuw verwerkt. Dit bevordert leren en geheugen, het verkrijgen van nieuwe inzichten en wellicht ook het verwerken van emoties. Talamini onderzoekt tijdens haar project wat er 's nachts precies in het brein gebeurt.

Verwijzingen

NWO Vernieuwingsimpuls
Veni's aan de UvA
Bron: UvA Persvoorlichting