Ingezonden persbericht


Wereldprimeur:

COMBELL biedt mogelijkheid eigen domeinextensie te reserveren

Belgische web-hoster biedt preregistratie ook in Nederland aan

Breda, 6 augustus 2008 - COMBELL, de grootste autonome Belgische web-hoster en sinds kort ook actief in Nederland, biedt als eerste bedrijf ter wereld de mogelijkheid om een eigen domeinextensie te preregistreren. Hierdoor wordt het voor gemeenten en organisaties mogelijk om hun eigen extensie zoals .amsterdam of .winkel te registreren. COMBELL speelt hiermee in op een recente beslissing van ICANN, de instantie die wereldwijd het DNS-systeem beheert. ICANN heeft besloten om de regels rondom domeinnamen te versoepelen. Dit maakt de weg vrij voor de registratie van persoonlijke domeinextensies.

De eerste domeinextensie ter wereld was .com en werd geregistreerd in 1985. De eerste .nl-domeinnaam was cwi.nl (1986). Ook ontstonden er naast de traditionele domeinnamen (.com, .net en .org) en landendomeinnamen (.nl, .be, .de) andere extensies, zoals .biz of .info. Die nieuwe extensies zijn na jaren van overleg goedgekeurd door ICANN.

In juni 2008 besloot ICANN tijdens de ICANN Meeting in Parijs om de regels voor een eigen domeinextensie te versoepelen. Dit betekent dat in de toekomst iedereen zijn of haar eigen extensie kan aanvragen. De familie Janssen zou dus kunnen beschikken over .janssen-domeinnamen en de Gemeente Breda zou aan bedrijven en inwoners domeinnamen kunnen toekennen die eindigen op .breda.

De Gemeente Den Haag heeft al de nodige budgetten vrijgemaakt en staat in de startblokken om .denhaag en .thehague te registreren. Parijs overweegt de registratie van .paris, terwijl New York waarschijnlijk .nyc laat vastleggen.

"Ongetwijfeld hebben bedrijven ook interesse in deze domeinnamen. We ontvangen hiervoor al regelmatig aanvragen. Daarom hebben we besloten om een preregistratie van deze eigen domeinextensie aan te bieden", zegt Tom de Bast, Business Developer bij COMBELL. "Op dit moment is er buiten de beslissing van ICANN nog geen aanvullende informatie. COMBELL volgt de ontwikkelingen echter op de voet. Tijdens de bijeenkomst van afgelopen juni heeft ICANN wel laten vallen dat de kosten voor de aanvraag van een eigen extensie zeker 75.000 euro zullen bedragen. Daarnaast moeten er keiharde garanties worden gegeven dat de aanvrager technisch in staat is om deze domeinnamen te beheren. Hierbij is een rol weggelegd voor COMBELL. Naast de aanvraag op zich kunnen wij onze klanten ook technisch ondersteunen. Met meer dan 60.000 domeinnamen, 20.000 websites en bijna 1.000 webservers hebben wij de nodige expertise in huis."

De aanvraag vindt plaats in twee fasen. In eerste instantie kunnen naamhouders als gemeenten en bedrijven hun extensie registreren. Daarna zal er een algemene ronde volgen, waarin iedereen een aanvraag kan doen. Tenslotte is er de mogelijkheid om de kostprijs terug te verdienen. Wie in het bezit is van een eigen extensie, mag domeinnamen met die extensie verkopen voor een zelfgekozen prijs. Gemeenten kunnen enerzijds voor zichzelf domeinnamen registreren als www.toerisme.amsterdam of www.politie.utrecht, maar deze ook verkopen aan inwoners of winkeliers. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor bedrijven. Zij kunnen elke vestiging een domeinnaam geven, zoals www.groningen.halfords of www.antwerpen.scapa. En met extensies als .movies of .web is het ook mogelijk om geld te verdienen.

Iedereen kan een preregistratie indienen op de website van COMBELL (www.combell.com/tld). Deze preregistratie is kosteloos en vrijblijvend. Na deze preregistratie houdt COMBELL ingeschrevenen op de hoogte via e-mail.

Over COMBELL
COMBELL (www.combell.com) is het grootste autonome hostingbedrijf in België. Het bedrijf levert een breed scala van internetdiensten, zoals domeinnaamregistratie, e-mailhosting, shared hosting, dedicated servers, virtuele servers, faxservices, online back-up, co-location en sharepoint hosting. Sinds de oprichting in 1999 beheert COMBELL zo'n 60.000 domeinnamen, 20.000 websites en 1.000 servers voor zo'n 25.000 klanten, van particulieren tot en met multinationals. Tot deze klanten behoren onder andere KBC, eBay, Roularta, IKEA, Q8, Hubo, Bikkembergs, Pizza Hut en Sodexho. Sinds kort is COMBELL ook actief op de Nederlandse markt.